Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Målet: att öka valdeltagandet i Malmö med tio procent

Demokratiambassadörerna har talat med över 20 000 Malmöbor. Målet är att öka valdeltagandet med minst tio procent i Malmö.

Tjejer i Förening har stått för utbildning av Malmöungdomar som sedan kunnat titulera sig demokratiambassadörer.Bild: Farida Ahmadi Högfeldt
Sedan våren 2018 driver flera lokala verksamheter ett demokratiprojekt som ska nå ut med kunskap om hur det demokratiska systemet fungerar i Sverige.
En av dessa är TIF (Tjejer i förening) som har gjort en storsatsning på att utbilda Malmös ungdomar till så kallade demokratiambassadörer. Demokratiambassadörerna har varit ute i Malmös olika stadsdelar under hela sommaren och har pratat om rösträtten och valsystemet med invånarna.
– Deras uppgift är att uppmana folk till att rösta. Genom aktiviteter, dialoger och evenemang har demokratiambassadörerna nått ut med information om valsystemet till flera hundra Malmöbor varje dag, säger Jenny Wang, gruppledare i TIF.
Demokratiprojektet inriktar sig i första hand till första- och andragångsväljare. Informationsspridningen och samtalen har skett löpande och pågår fram till och med valdagen.
Första- och andragångsväljare har varit målet när ambassadörerna letat potentiella väljare.Bild: Farida Ahmadi Högfeldt
Varför är det viktigt att rösta?
– Det är viktigt att rösta eftersom det är en demokratisk rättighet och alla ska veta att de kan få sina röster hörda. Riksdagen är det högsta beslutsfattande organet och det är folket som bestämmer vilka representanterna ska vara, säger Jenny wang.
Malmö stads sommarpraktikantprogram ”Ung i sommar” har varit en samarbetspartner i det här demokratiprojektet och många ungdomar har genom sin praktik har fått chansen att utbilda sig till demokratiambassadörer för att vara med och påverka valdeltagandet.
Joy Massaquoi, 17 år, är en av sommarpraktikanterna som fick chansen att utbilda sig till demokratiambassadör.
– Det har varit jätteroligt! Jag var tidigare inte insatt i politik men nu har jag insett att det är viktigt att rösta. Tyvärr är jag själv för ung för att rösta i år men det hindrar inte mig från att vara med och uppmana andra till att göra det.
Även ungdomsföreningen ZigZag har varit aktiva i demokratiprojektet i form av ett sidoprojekt som heter ”Din röst gör skillnad”. De har delat ut informationsmaterial i bostadsområden där valdeltagandet är lägre och var också delarrangörer till medborgarutfrågningen som pågick under Malmedalen i augusti. ZigZag har precis som TIF utbildat ungdomar i demokratifrågor och haft demokratiambassadörer utplacerade runtom i Malmö under hela sommaren som.
– Vi har fångat upp lokalborna med hjälp av demokratiambassadörerna och påverkar valdeltagandet i form av aktiviteter och genom att sprida information. Det går att göra skillnad om man samverkar och vi kan lära oss mycket av varandra, säger Ibrahim Taha, ordförande i ZigZag.
Varför är det viktigt att öka valdeltagandet?
– Demokrati är folkstyre. Om inte jag eller du röstar vem ska styra då? Jag har bott i Sverige i två och ett halvt år och ska för första gången rösta i kommunvalet. Jag får rösta och yttra mig. Det känns roligt att få vara en del av samhället, säger Ahmad Alsider, demokratiambassadör och medlem i ZigZag.
Under valdagen den 9 september arrangerar Sveriges Kvinnolobby, TIF och ZigZag tillsammans med flera andra medverkande en demokratifest i Nydala. Det är ett öppet evenemang där alla är välkomna att valvaka tillsammans med Malmöborna.
Fakta

142 praktikanter har blivit demokratins ambassadörer

TIF står för tjejer i förening och har som syfte att öka unga tjejers engagemang och delaktighet i civilsamhällets olika organisationer. TIF arbetar även med att fördela makt till unga genom att ge ansvar för staden i frågor som berör stadsutveckling och stadsplanering.

Ung i sommar är Malmö stads sommarpraktikantprogram och har i år varit en samarbetspartner till TIF:s demokratiutbildningar. Totalt 142 sommarpraktikanter har utbildats till demokratiambassadörer.

ZigZag är en nystartad ungdomsförening som hjälper och vägleder ungdomar som söker jobb eller vill studera.

Valmyndigheten och Sveriges Kvinnolobby har utbildat och bidragit med material till föreningar som utbildar demokratiambassadörer.

Gå till toppen