Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moa Berglöf: Löfven borde ha gått.

Statsministern talade till valarbetare på valnatten.Bild: Jonas Ekströmer/TT
"Stefan Löfven måste avgå." Ulf Kristersson (M) klev upp på scenen sent på söndagskvällen på Moderaternas valvaka med ett tydligt budskap till statsministern. Med en mandatfördelning som natten mot måndagen gav blocken jämnt riksdagsinflytande var det lätt att hålla med moderatledaren.
Väljarna har sagt sitt, och kvällens siffror är inget gott betyg för regeringen. Men väljarna har heller inte entydigt valt en alliansregering.
I ett så jämnt val som detta borde statsministern på måndagsmorgonen ha lämnat in sin avskedsansökan så att regeringsbildningen får ske utifrån ett blankt blad. Hans besked natten till måndagen var istället att han kommer att sitta kvar.
Nu börjar förhandlingarna. I den processen finns anledning att fundera kring mandatskillnaden mellan å ena sidan de två regeringspartierna och å andra sidan de fyra allianspartierna. Socialdemokraterna och Miljöpartiet samlar inte ens en tredjedel av riksdagsmandaten, medan allianspartierna ser ut att få över 40 procent av riksdagsmandaten. Vad har väljarna egentligen röstat för, och emot?
Vänsterpartiet har ryckt i valet, men vad betyder det för regeringsbildningen? Och vad betyder Miljöpartiets låga siffror för ett parti som redan förlorat stort på att vara del av regeringsmakten?
Statsvetaren Sören Holmberg påminde i SVT:s valstudio under kvällen om att poströster, förtidsröster och utlandsröster – de senare kan utgöra uppemot 60 000 röster – kan avgöra valet. De rösterna kommer inte att vara helt färdigräknade förrän på onsdag. Utlandsrösterna faller också traditionellt till allianspartiernas fördel.
Valkvällen blev en demonstration av ett splittrat folk. Och valrysaren fortsätter.
Gå till toppen