Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

"Nu har jag röstat, och jag är glad"

I Lomma hamn röstar förstagångsväljaren Susanna Bengtsson. Lomma hade högst valdeltagande i Sverige i valet 2014. På Hermodsdal i Malmö var det vid förra valet nästan bara hälften så högt valdeltagande som i Lomma. Här röstar Kochi Wardak, även hon för första gången.

I Afghanistan, som hon kommer ifrån, var det hela tiden krig och att rösta var inte att tänka på, förklarar hon:
– Där kunde jag inte rösta. Men nu har jag röstat, och jag är glad, säger hon och kisar i septembersolen utanför Gullviksskolan medan hennes tre döttrar leker med sina cyklar på den folktomma gården utanför vallokalen. Här, på Hermodsdal, var valdeltagandet bara 48 procent i förra valet.
Kuchi Wasak, dottern Haya Morsal Wardak, fem år, och maken Asad Wardak, har röstat på Gullviksskolan på Hermodsdal under valdagen.Bild: Erika Oldberg
Hennes man, Asad Wardak, nickar åt flickorna och säger att röstningen är viktig för honom – han är busschaufför och har jobbat natt, men klev ändå upp tidigt för att komma iväg och rösta.
– För framtiden, för mina barn. Jag hoppas på en bättre framtid och uppväxt för mina barn än vad jag själv har haft i Afghanistan.
Att välja parti var inte svårt för Kuchi och Asad Wardak. En fråga som är viktig för Asad Wardak är kriminaliteten – han hoppas på att de som säljer hasch och skjuter i Malmö ska försvinna från gatorna:
– När jag hör skotten och ser dem stå och sälja så känns det som att jag är tillbaka i Afghanistan. Fast jag kommer från ett land där det finns jättemycket hasch överallt så har jag aldrig rökt, jag tycker inte om det.
21 kilometer norrut, i Lomma hamn, står en annan förstagångsröstare och köar för att komma in och lägga sin röst i vallokalen på biblioteket – Susanna Bengtsson, 18 år. Hon har förberett sig genom att svara på några olika valkompasser, och via skolundervisningen i samhällsvetenskap.
– Vi har gått igenom ideologier och var de olika partierna står i förhållande till ideologierna. Vår lärare är jättebra – uppmuntrar diskussion och att tänka själv, säger Susanna Bengtsson.
Susanna Bengtsson, 18 år, röstar för första gången i år, i biblioteket i Lomma hamn.Bild: Erika Oldberg
Kön utanför biblioteket ringlar lång – Lomma hade förra valet högst valdeltagande i Sverige. Här röstade 92,9 procent av de röstberättigade i befolkningen. Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, röstar högutbildade i högre utsträckning än lågutbildade och arbetslösa. Johan Persson, som är här med sin familj för att rösta, pekar på bland annat utbildningsnivån som en förklaring till det höga valdeltagandet.
Emma Köster och Malin Taggu delar ut valsedlar för Moderaterna, och konstaterar att valdeltagandet här i Lomma hamn som vanligt är högt.Bild: Erika Oldberg
– Och folk som bor här har det hyfsat bra – det är dyrt att flytta hit och om man kan köpa en lägenhet här i hamnen för tre- fyra miljoner så är man troligen etablerad på arbetsmarknaden och har en situation där man har utrymme för att intressera sig för politik och för samhället.
Johan Persson och Jessica Malmhäll med sonen Helge står i den långa kön in till vallokalen i Lomma hamn. Här var valdeltagandet vid förra valet högst i landet.Bild: Erika Oldberg
Hermodsdal är ett av de områden som polisen klassat som "Särskilt utsatta områden" som sticker ut med bland annat hög arbetslöshet och hög kriminalitet. Johan Persson i röstkön i Lomma hamn gungar vagnen där hans tremånaders son Helge sover, och resonerar vidare kring vad som kan vara orsaken:
– Om jag hade haft en tuffare vardag så hade jag troligen fokuserat på saker närmare mig själv än valet, sådant som man kan påverka direkt. När man röstar så påverkar man visserligen, men mer indirekt.
Asad Wardak på Hermodsdal tror att bristande kunskaper i svenska är en viktig orsak till att valdeltagandet är så lågt där han och hans familj bor:
– Som exempel kan jag ta min frus föräldrar, de är pensionärer och de bor här. Men de vet inte vilka partier som finns och vad de står för, eftersom de inte kan svenska tillräckligt bra.
Inne i röstlokalen sitter Aina Kaciu, ansvarig för valdistriktet Gullvik/ Hermodsdal. Hon och hennes kollegor i vallokalen har talat lite om det låga valdeltagandet, berättar hon. Förtidsrösterna hos dem uppgår till runt 390 röster, vilket är ett lågt resultat för distriktet, som enligt Aina Kaciu har 1 480 röstberättigade personer. Hon pekar på olika faktorer som kan vara orsak till det låga valdeltagandet – att Hermodsdal är ett område med socioekonomiska problem, att personer som flyttat hit från andra länder kanske har en bakgrund där det inte är tradition att rösta. Aina Kaciu arbetar till vardags som ekonom på Malmö stads grundskoleförvaltning och i sitt arbete har hon sett att Hermodsdal är ett av de utsatta områden i Malmö som kommunen riktar pengar till.
AidaKaicu är ordförande för valdistriktet Gullvik/ Hermodsdal, och hon har funderat över det låga valdeltagandet i området. "Man kanske inte heller tror att man kan påverka genom att rösta", funderar hon.Bild: Erika Oldberg
– Men i morse när vi kom så hade vi faktiskt en liten kö här utanför, det var kul! Klockan var fem i åtta, jag sa till dem "Vi har fem minuter till på oss!"
Gå till toppen