Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moa Berglöf: Olidligt jämnt i första mätningarna.

Siffror på Centerns valvaka.Bild: Pontus Lundahl/TT
De sista opinionsmätningarna innan valet visade ett mycket jämnt läge. Ända fram till att vallokalerna stängde klockan 20 var resultatet ovisst.
En kvart innan klockan slog 20 på söndagskvällen presenterades siffrorna för TV4/Sifo:s valdagsundersökning. Strax därefter kom SVT:s vallokalsundersökning, Valu.
De båda resultaten bekräftade i mångt och mycket den tendens som funnits i de senaste opinionsundersökningarna. Ett oerhört jämnt val är att vänta, med socialdemokrater som går mot sitt sämsta val någonsin och moderater som knappast kan vara nöjda med sina siffror. I TV4 blir blockskillnaden 0,9 procentenheter till de rödgrönas fördel. I SVT leder allianspartierna med 0,2 procentenheter.
Sverigedemokraternas stöd är notoriskt svårt att mäta. Med en differens på 2,9 procentenheter mellan SVT:s och TV4:s respektive undersökningar, där Sd pendlar mellan att bli andra och tredje största parti, är partiets ökning odiskutabel – men styrkan i den fortfarande osäker.
Också flera av de mindre partierna stärker sina siffror. Det är tydligt att väljarna har uppskattat valspurten från partiledare som Jonas Sjöstedt (V), Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD), som alla ligger en bra bit över valresultatet från 2014.
Oroligare är det hos Miljöpartiet. Den lättnadens suck som måste ha hörts på MP:s valvaka när siffrorna från TV4 visade på en stabil nivå över fyraprocents-spärren ombyttes snabbt till oro när partiet i SVT:s Valu landade på låga 4,2 procent.
Väljarna är splittrade, och osäkra. En föraning sågs redan i den del av SVT:s Valu som kom tidigare under kvällen, där mätningar visade att nästan två av fem väljare bestämt sig först på valdagen eller under sista veckan. Förra valet låg den siffran på var tredje. Nästan två av fem väljare ska ha bytt parti mellan 2014 och 2018 – också det en stor ökning.
Hur ska den tidiga valkvällens siffror tolkas?
I SVT:s vallokalsundersökning 2014 var avvikelsen mot det slutliga valresultatet 0,7 procentenheter. Men i den siffran rymdes några rejäla felprognoser – framför allt siffrorna för Feministiskt initiativ, som först såg ut att komma in i riksdagen, och Sverigedemokraterna, som med slutresultatet 12,9 procent underskattades med hela 2,4 procentenheter.
En ännu större felmätning kom från TV4/Novus, där SD skulle få 8,3 procent och Fi landa på 4,4 procent.
Nu börjar rösterna räknas. Det kommer att bli en lång och spännande kväll.
Gå till toppen