Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så avgörs valet i Svedala

Sent ikväll, söndag, blir resultatet av kommunalvalet i Svedala klart och kanske också vilket eller vilka partier som ska styra kommunen under de kommande fyra åren.
Bild: Mats Amnell
Svedala styrs idag av en borgerlig minoritetskoalition bestående av M, L, C och BP, medan övriga partier utgör opposition (se faktaruta nedan).
Tre mandat skiljer mellan de två stora blocken. Något som kan komma att påverka det politiska landskapet i kommunen är det nystartade fängelsekritiska partiet Älska Svedala, som möjligen kan erövra ett eller flera mandat i kommunfullmäktige.
När vallokalerna stänger klockan 20 på söndagskvällen inleds räkningen av riksdagsrösterna. Därefter räknas röster till kommunen och sist till regionvalet.
I Svedala sker valet i elva distrikt som rapporterar sina resultat i takt med att räkningen blir klar. Störst Bara-Skabersjö-Torup med 1841 röstberättigade medan distriktet Klågerup Centrum är minst med 1003 röstberättigade väljare.
Eftersom partierna är olika starka i olika geografiska områden är det först när alla distrikt är räknade som man säkert kan säga hur det kommunala valet gått.
Vid valet 2014 var det tidigaste distriktet färdigräknat cirka klockan 22.00 medan det sista var klar först kring 23.30.
Exempelvis är Moderaterna var starkast i Bara, Klågerup och på landsbygden vid valet 2014. Socialdemokraterna fick flest röster i Svedala tätort. Även Sverigedemokraterna var starkast i tätorten samt i Klågerup och Holmeja.
Barapartiet fick många röster i de norra kommundelarna, men knappast några alls i söder.
Om majoritetsförhållandena är oklara när när valresultatet är klart är förhandlingar om makten mellan partierna att vänta. Då kan det ta ytterligare dagar eller veckor innan det blir klart vem som kommer att styra Svedala kommun fram till nästa val 2022.
Fakta

Rubrik

Kommunfullmäktige i Svedala har 45 ledamöter. Tre politiska block finns. En styrande minoritetskoalition bestående av M, L, C och BP har tillsammans 19 mandat. De rödgröna partierna S, MP och V har 16 platser. Det tredje politiska blocket, SD, har tio platser i fullmäktige.

Så här ser mandatfördelningen ut per parti:

Moderaterna 12

Socialdemokraterna 12

Sverigedemokraterna 10

Miljöpartiet 3

Liberalerna 3

Barapartiet 2

Centerpartiet 2

Vänsterpartiet 1

Gå till toppen