Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD i Lund vill gärna samarbeta

Sverigedemokrater från flera kommuner valvakade tillsammans på Scandic Hotel. Hans-Olof Andersson hoppades på en ökning med ett par procent.

Hans-Olof Andersson (SD) hoppas på samarbete trots att de avspisas av de andra partierna.Bild: Ingemar D Kristiansen
Runt 70 Sverigedemokrater från Lund, Kävlinge, Lomma och Staffanstorp samlades för att valvaka tillsammans.
– Med mer folk blir det bättre stämning, säger Hans-Olof Andersson när han möter upp vid ingången.
Sverigedemokraterna var det enda partiet som inte släppte in några journalister på valvakan. Enligt Bengt Malmberg (SD), lokal ordförande, handlar det om att många deltagare inte känner sig bekväma när massmedia är närvarande.
Förra valet fick SD 7,28 procent av rösterna och 5 av 65 platser i fullmäktige. Hans-Olof Andersson hoppades på en liten ökning.
– Som politiker lär man sig att inte ta ut någon seger i förskott, att vara tålmodig och ödmjuk. Vi har väldigt gott hopp om att i Lund komma över tio procent.
Det är långt mindre än på riksnivå.
Är det svårare att vara Sverigedemokrat i Lund?
– Ja, det är det. Politik är ju mycket en fråga om befolkningens sociologiska sammansättning. Lund är ju en typisk stad där Miljöpartiet och Liberalerna, som i många andra orter inte har en chans, är stora, säger Hans-Olof Andersson (SD), partiföreträdare.
Han hoppas på samarbete.
– Mycket enkelt. Samarbete föregås av ett förutsättningslöst samtal. Sedan, om det kommer en bit, så går man över i förhandling. Det behöver inte vara något märkvärdigt. Alla toppolitiker har varandras telefonnummer.
Vem skulle du helst förhandla med?
– Ingen speciell person, men vi tänker på Socialdemokrater och Moderater eftersom de troligtvis blir störst. Gör man en deal med dem så har det tyngre betydelse, men det här är öppet. Man måste kunna samtala i en kommun, annars kan man inte vara kommunpolitiker, säger Hans-Olof Andersson.
Både S och M har tagit avstånd från SD.
– Att de tar avstånd är mer att de refererar till sitt inre känsloliv. Det ger ingen information till mig om deras position. Det är en signal för något annat. Att stänga för förhandlingar är det dummaste man kan göra.
Bland de fem översta namnen på listan har SD Lund två kvinnor.
– Vi tänker inte i termer av könsuppdelning. De här två är väldigt kompetenta.
Men ni saknar unga kvinnor på listan.
– Jag måste protestera mot det kategoritänkandet. Vi har valberett mycket noga och gjort en bedömning där det är utbildning, yrkeserfarenhet, personlighet som är avgörande.
SD hade 9,5 procent vid halv tolv på valnatten, men då hade Veberöd, där SD var starkast förra valet, inte räknats.
Gå till toppen