Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD kraftigt framåt - men segervrålet kom först vid kvart i tre på natten

Valet blev en jätteframgång för SD i Skåne.
Men på Sverigedemokraternas valvaka i Malmö vågade partimedlemmarna inte korka upp champagnen förrän klockan kvart i tre på natten.
– Nu fäller vi sosseriet! ropar Jörgen Grubb (SD).
Rösträkningen stod länge och vägde i Malmö: alliansen tillsammans med SD hade ett mandat mer än de rödgröna. Därför vågade sverigedemokraterna inte jubla förrän det sista valdistriktet, Hyllievång, var färdigräknat.
Men då höjde de ett rejält segervrål och en skål i champagne.
– Nu har vi äntligen siffrorna! Om alliansen gör det som de har lovat sina väljare kan vi konstatera att den socialdemokratiska epoken är över för den här gången. För vi sverigedemokrater har lovat våra väljare ett maktskifte, säger SD:s kommunalråd i Malmö, Magnus Olsson.
Redan under måndagen kommer Magnus Olsson att ta kontakt med alliansledaren Torbjörn Tegnhammar (M) för att diskutera hur de ska gå vidare för att få igenom ett maktskifte i Malmö:
– Jag kommer att ta kontakt med alliansen imorgon för att se om de är beredda att inleda någon form av samtal om valresultatet, säger Magnus Olsson.
I nästan alla kommuner i Skåne ser SD ut att bli det största partiet – förutom i Lund och kommunerna längs Skånes västkust.
– Det kommer att bli stora omvälvningar! Vi kommer att bli störst i tio femton kommuner. Och vi kommer att vara med och styra i flera av dem, säger Jörgen Grubb, som är distriktsordförande för SD i Skåne.
Valvakan i Malmö hålls i en föreningslokal någonstans på Sorgenfri industriområde. SD berättar inte offentligt var deras valvaka hålls, eftersom de är rädda för att politiska motståndare ska komma dit och bråka.
Magnus Olsson, SD:s kommunalråd i Malmö, tror att valresultatet kommer att leda till ett maktskifte i Malmö.Bild: Peter Frennesson
Inne i lokalen har ett hundratal av partiets valarbetare ätit en italiensk buffé och följt röstsammanräkningen på storbildsskärmar.
Trots att SD går kraftigt framåt i riksdagsvalet är stämningen lite avslagen.
– Du känner ju själv, här är en liten besvikelse i lokalen. Många, inklusive jag själv, hade trott att vi skulle få över 20 procent i riksdagen, säger Magnus Olsson.
SD:s Magnus Olsson följer spänt valprognoser på mobilen mellan intervjuer på valvakan.Bild: Peter Frennesson
"För vår del ser det väldigt bra ut i Malmö. Vi har ökat väldigt kraftigt", säger Magnus Olsson (SD).Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen