Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fortsatt borgerligt styre i Kävlinge

Sverigedemokraterna ökade mest i Kävlinges val. Men även moderaterna och centern gick framåt vilket ger alliansen egen majoritet. "Jätteroligt – det var precis vad jag hoppades på", säger Pia Almström (M) när resultatet står klart.

Vid 23.50 var valresultatet för Kävlinge klart. Sverigedemokraterna fick 25 procent av rösterna i riksdagsvalet och 19,2 i kommunvalet. Moderaterna 1,4 procentenheter mer än förra valet medan Socialdemokraterna backade 4,5 procentenheter lokalt i Kävlinge.
Källa: Valmyndigheten.
På moderaternas valvaka blev stämningen allt högre under kvällen tills valresultatet kom och glädjen var total.
– Vi är en kommun där det gått mycket bättre för moderaterna lokalt än på riksplan. Det här är ett kvitto på att vi har gjort ett bra jobb, säger Pia Almström (M).
Glädje på moderaternas valvaka efter framgång lokalt. Pia Almström och Boriana Åberg inledde valvakekvällen med buffé.Bild: Maria Sehlin
Även Centerpartiet gick framåt med 1,2 och Kristdemokraterna med 1 procentenheter. Det innebär att alliansen har egen majoritet och kan bilda styre i Kävlinge utan Miljöpartiet.
– Den sista mandatperioden har vi haft med Miljöpartiet, det har inte varit lika enkelt, nu åker de ur, säger Pia Almström.
En bit bort höll Socialdemokraterna valvaka med pizza och öl. Till att börja med var man avvaktande och följde noga valresultatet som kom in.
– Det här ser inte bra ut, säger Catrin Tufvesson när distrikt efter distrikt visade en tillbakagång.
– Sverigedemokraterna framgång gör mig orolig, det är ett samhälle jag inte vill se. Jag tror vi måste börja fundera annorlunda än blockpolitik, säger Catrin Tufvesson.
Catrin Tufvesson (S) och socialdemokraterna på valvakan följde noga valresultatet under kvällen. "Vi har fått väldigt positiv respons", sa hon innan det stod klart att de tappat 4,5 procentenheter.Bild: Maria Sehlin
Ett parti ser ut att åka ur kommunfullmäktige – Vänsterpartiet, som ligger nära tvåprocentsspärren. Men om de får fler röster i brevrösterna som räknas i veckan kan de klara sig.
"Det var givet att rösta, denna gång viktigare än någonsin. Det var inte helt givet vad vi skulle rösta på men det var klart vad vi inte skulle rösta på", säger systrarna Viktoria och Kristina Korman i Kävlinge som var bland de sista att rösta.Bild: Maria Sehlin
Röstdeltagandet i Kävlinge var rekordhögt, strax över 20 000 röstade. Mitt på dagen var det så många i kö till vallokalen att kön slingrade sig ut på gatan och en del vände för att komma tillbaka senare.
Fredrik Öberg i Kävlinge var en av de sista att rösta innan vallokalerna stängde. "Jag tänkte in i det sista och bestämde mig nyss. Bara riksdagen var jag säker på. I år var jag mer tveksam än jag brukar vara, det känns som om partierna har flyttat sina positioner och jag fick tänka till vad som var viktigt. Jag har inte röstat likadant som förra valet", säger han.Bild: Maria Sehlin
Kävlinge har de senaste fyra åren styrts av ”Kvintetten”: Moderaterna, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. De gick samman efter förra valet för att få majoritet. Nu ser det alltså ut som de fortsätter – men nu utan Miljöpartiet.
Gå till toppen