Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu ska Region Skåne få nytt styre – detta händer efter regionvalet

Förhandlingarna om ett nytt styre i Region Skåne kan bli långdragna. Men senast 22 oktober måste de ha gått i lås - då sammanträder den nya fullmäktigeförsamlingen för första gången.

I de politiska nämnderna, som hälso- och sjukvårdsnämnden eller kollektivtrafiknämnden fortsätter däremot de "gamla” ledamöterna året ut.
Första sammanträdet med det nyvalda regionfullmäktige hålls 22 oktober. Då måste det vara klart vilka partier som ska styra Region Skåne fram till 2022.Bild: Albin Brönmark
Det beror på att det inte finns något beslut om hur den politiska organisationen ska se ut kommande mandatperiod. Det nya styret kan vilja skrota vissa nämnder, starta nya eller röra om hela grytan.
Sammanräkningen av röster i regionvalet kan bli en rysare. Och sluträkningen, som blir klar en dryg vecka efter valnatten, kan resultera i mandatförskjutningar som tippar makten.
Här är några viktiga datum efter valet:
• 19 september. Preliminärt slutresultat, med alla utjämningsmandat fördelade.
• 24 september. Slutresultat.
• 22 oktober. Deadline för förhandlingar om styret. Första sammanträdet med nyvalda regionfullmäktige, som väljer regionstyrelse och regionråd.
• 27 november. Fullmäktige. Skattesatsen för 2019 fastställs.
• 10-11 december. Budget för 2019 antas.
• 1 januari 2019. Hela den nya politiska organisationen är på plats, med nya ledamöter i alla nämnder.
Gå till toppen