Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Starkt Vänsterparti kanske inte räcker för rödgrön makt

Vänsterpartiet ser ut att gå framåt i Lund. Förstanamnet Hanna Gunnarsson vågar under söndagskvällen hoppas på ett ytterligare mandat.

– Men det är en besvikelse för Lund om de rödgröna tappar makten.
Vänsterpartiets valvaka hölls på restaurang Viva vid Järnåkra. Mats Olsson, Helena Frank, Hanna Gunnarsson, de tre första namnen på fullmäktigelistan, pratade siffror och politik under kvällen.Bild: Lena Philipson
Sent söndag kväll, med drygt 50 av 77 valdistrikt räknade, såg Vänsterpartiet ut att få 8,2 procent, en ökning med mer än en procentenhet jämfört med förra valet.
– De ungas röster är jätteviktiga i Lund. Förra valet röstade många studenter på miljöpartiet, säger Hanna Gunnarsson, och funderar över om Vänsterpartiet fått en del av de rösterna i år.
Förra mandatperioden bröt Vänsterpartiet sitt samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, men de skulle gärna försöka styra ihop igen kommande fyra år.
– Rödgrönrosa vill vi gärna se, säger Helena Falk, partiets lokala andranamn.
- Vi har fortsatt samarbeta i många nämnder. För oss är Socialdemokraterna - och Miljöpartiet också i många fall - partners, säger hon.
Om de borgerliga partierna tar över makten?
– Vi vill inte samarbeta med något av de borgerliga partierna. Om Socialdemokraterna vill eller måste samarbeta över blockgränsen så följer inte vi med, säger Hanna Gunnarsson, men poängterar att hon gärna pratar med borgerliga partier i sakfrågor, något som hänt flera gånger senaste året.
– Vi har haft diskussioner till exempel när vi slog ihop skolnämnderna. Vi och moderaterna har en liknande linje som skolorna på Östra torn och Linero till exempel. Det är frågor av mindre ideologisk karaktär.
– Valrörelsen har varit trevligare och roligare, säger Hanna Gunnarssons om de senaste veckorna.
Hon tycker att fler har kommit fram och berättat att de är vänsterpartister, eller bara berättat att de tyckt hon eller partiet gjort bra.
– Som vänsterpartist är man van vid att vi blir lite utskällda, affischbockar blir nersparkade. Jag har inte upplevt någon riktigt otrevlig person i valstugan. Våra affischer i valstugan har varit bortrivna en enda gång på tre veckor, det brukar vara tre-fyra gånger i veckan, säger Hanna Gunnarsson.
Nu inleds fyra år av vardagspolitik innan nästa val. Vänsterpartiet säger sig föga förvånande ha för avsikt att arbeta för satsningar på välfärden.
– Det knepiga där är att inte bara det ska bli satsningar som finns på papper utan att det ska kunna genomföras, säger Helena Falk, och syftar på satsningar som fler skolpsykologer och att avskaffa delade turer inom vården – beslut som redan i dag är fattade men inte kunnat genomföras.
Gå till toppen