Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Stjernfeldt Jammehs (S) plan för valnatten: Sitta still och hålla dörren öppen till höger och vänster

Katrin Stjernfeldt Jammeh siktar på att försöka bilda ett nytt S-lett styre. Men frågan om hon ska söka stöd av partier till vänster eller höger vill hon hålla öppen tills på onsdag då det definitiva valresultatet kommer.
Enligt utmanaren Torbjörn Tegnhammar (M) finns bara två möjliga alternativ. Antingen får de rödgröna majoritet. Eller så blir det maktskifte med ett alliansstyre som kan bygga på SD-röster.

Sent ikväll presenterar Valmyndigheten ett preliminärt resultat för kommunvalet i Malmö. På valvakorna runt om i staden kommer procentsiffrorna att mötas av både jubel och tårar. Men vilka partier som ska styra Malmö lär klarna tidigast om några dagar.
– Det ligger nära till hands att vi behöver avvakta ett definitivt valresultat innan vi sätter oss i förhandlingar, säger den nuvarande kommunstyrelseordföranden socialdemokraten Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är Malmös kommunstyrelseordförande sedan 2013.Bild: Hussein El-alawi
Hon syftar på den så kallade onsdagsräkningen – räkningen av röster från utlandet samt sent inlämnade förtidsröster.
– Vi vet ju inte hur mandaten fördelas i fullmäktige förrän onsdagsräkningen är klar, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Sedan dröjer det till den 15 oktober innan kommunfullmäktige formellt utser nästa kommunstyrelse. Till skillnad från på regeringsnivå finns inga formella regler för hur kommunledningen tar form – det sker spontant utifrån mandatfördelningen.
Katrin Stjernfeldt Jammeh hoppas att Socialdemokraterna förblir störst i Malmö när alla röster är räknade.
– Om vi tittar på de opinonsmätningar som är gjorda så pekar ingenting på att vi inte skulle vara det största partiet.
Men Socialdemokraterna är sedan länge hårt pressade av sjunkande opinionsstöd, och partiet har tappat stöd i varje kommunval i Malmö ända sedan 1994. Från 2006 har Socialdemokraterna bildat koalition med Vänsterpartiet, som ingick i styret fram till 2015, samt Miljöpartiet för att kunna fortsätta leda staden.
I detta val är alla lokala partiledare beredda på att det kan bli ett valresultat där varken ett rödgrönt block eller allianspartierna får majoritet och att Sverigedemokraterna därmed får en vågmästarposition.
Katrin Stjernfeldt Jammeh har en ny strategi för att försöka skapa en S-ledd kommunstyrelse: hon håller dörren öppen för nya samarbeten till både höger och vänster.
–  Jag kommer att göra vad jag kan för att förhandla fram ett stabilt styre. Men vad det finns för alternativ beror på valresultatet. Det enda parti som jag ser att vi definitivt inte kan inleda ett samarbete med är Sverigedemokraterna. Och jag ser inte heller något styre med Moderaterna eftersom vi står så långt i från varandra, säger hon.
Till skillnad från 2014 möter Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet väljarna utan en uttalad avsikt att styra tillsammans. Inför rösträkningen säger Katrin Stjernfeldt Jammeh:
– Om det inte blir uppenbart vilket alternativ som väljarna vill ha kan man behöva ha olika förhandlingar.
Moderatledaren Torbjörn Tegnhammar siktar på att ta över kommunstyrelseordförandeposten som ledare för de fyra allianspartierna. Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna går till val som en koalition med ett gemensamt valmanifest och en budget för 2019.
Men alliansen har länge kämpat i motvind i Malmö – i de senaste valen har varken Kristdemokraterna eller Centerpartiet fått tillräckligt starkt stöd för att ta plats i kommunfullmäktige.
Till skillnad från Katrin Stjernfeldt Jammeh ser Torbjörn Tegnhammar inga förutsättningar för ett blocköverskridande styre i Malmö.
– Om Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ får mer än hälften av de 61 mandaten i fullmäktige utgår jag från att de syr ihop ett styre. I annat fall blir det maktskifte med ett alliansstyre, säger han.
Torbjörn Tegnhammars strategi är att försöka ta makten även om allianspartierna ett mindre block än de rödgröna vilket skulle kräva aktivt stöd av Sverigedemokraternas röster.
– Mitt besked är att jag kommer att köra in i kaklet med våra kandidater och vår politik, säger han.
När kommunfullmäktige röstar om en ny kommunstyrelse i oktober kan fler än ett regeringsalternativ lansera sig och söka stöd.
Torbjörn Tegnhammar (M).Bild: Johan Nilsson/TT
Sverigedemokraternas ledare Magnus Olsson har klargjort att hans parti kommer att släppa fram ett alliansstyre utan att kräva inflytande över politiken. Men Magnus Olsson har samtidigt hotat med att i ett senare skede fälla alliansens budget om inte Sverigedemokraterna får inflytande. I ett sådant scenario kan en kaotisk situation uppstå eftersom Liberalerna och Centerpartiet säger tvärt nej till samarbete med Sverigedemokraterna.
Torbjörn Tegnhammar viftar bort Sverigedemokraternas hot.
– Om Sverigedemokraterna får en stark position i kommunfullmäktige efter valet är det upp till bevis för dem om de vill agera som ett seriöst parti eller inte. Ett seriöst parti måste tänka ansvarsfullt. Jag föreställer mig i alla fall att Sverigedemokraterna kommer att stödja en alliansbudget, säger han.
Till skillnad från Liberalerna och Centerpartiet är Malmös moderater öppna för att låta Sverigedemokraterna samtala om politiken när det blir dags för beslut om budgeten.
– Jag kan se gemensamma nämnare i trafikpolitiken, i att man behöver komma till rätta med fusk och felaktigheter i bidragssystemen och resurser till välfärdens kärna. Mycket av de kniviga frågorna i svensk politik, som försvar, invandring och medlemskap i Nato, fattas inte av kommunfullmäktige, säger Torbjörn Tegnhammar.
Torbjörn Tegnhammar kallade i december 2016 Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti. På frågan om han fortfarande står för det uttalandet svarar han:
– Jag har sagt så, och då har jag framför allt syftat på deras mörka historia. Partiet är ju sprunget ur en nynazistisk rörelse.
I årets valrörelse har ett dussin Sverigedemokratiska företrädare avslöjats som ex-nazister och rasister. Så sent som två dagar före valet avgick Sverigedemokraternas förstanamn i Höganäs Kjell Dahlin efter att på Facebook ha påstått att Sverige "satsar allt på att utrota sitt eget folk, med artfrämlingar i utbyte".
– Det där spelar ganska liten roll för kommunpolitiken i Malmö. Jag fördömer all form av rasism och främlingsfientlighet oavsett från vilka den kommer. Och det är i regel inte frågor som rör fullmäktigebesluten, säger Torbjörn Tegnhammar.
Gå till toppen