Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två personer nekades rösta i Bjärred - namnen var redan förkryssade

Linda Florén trodde inte det hon hörde. Hennes namn var redan förkryssat i röstlängden i Bjärred och hon fick inte rösta. Och hon var inte den enda.

Strax före klockan fem på söndagseftermiddagen gick Linda Florén till Löddesnässkolan i Bjärred för att rösta. När hon lagt valsedlarna i kuvert och skulle lämna dem fick hon höra att hon redan skulle ha varit där. Hennes namn var förkryssat.
– Det får ju inte hända. Det är slarv och det är hemskt. Det här året hade jag ju verkligen läst på och fördjupat mig i alla partierna. Man ville verkligen ha sin röst för att kunna påverka, säger Linda Florén.
De som jobbade i vallokalen försökte få rätsida på vad som hänt, men utan resultat. Mest troligt var att fel namn av misstag kryssats för tidigare under dagen.
Dessutom kom en annan kvinna fram och berättade att hon råkat ut för samma sak en timme tidigare.
– Jag var där för att skälla på dem, jag var så arg. Då ser jag att det händer en gång till. Helt otroligt, säger Sara Westerlin till Sydsvenskan.
Båda kvinnorna fick återvända hem utan att ha röstat. Sara Westerlin fick senare ett telefonsamtal där ansvariga på Lomma kommun informerade henne om att hon inte skulle kunna lämna några valsedlar.
– Så här får det inte gå till år 2018. Varför är systemet inte digitaliserat? Det är otroligt att den mänskliga faktorn får lov att påverka att folk inte får rösta, säger hon .
Eva Elfborg är kanslichef på Lomma kommun och säger att hon känner till det inträffade. Kommunen ska utreda, men vet ännu inte med säkerhet vad som kan ha hänt.
– När namnet är kryssat kan vi inte ge dem rösträtt, därför blev de nekade att rösta. Men vi tittar på vad som kan ha hänt för att undvika det framöver.
Kan det ha hänt i fler fall?
– Det är inget vi har kännedom om. Men vi gör allt vi kan för att ta reda på det. Vi ser väldigt allvarligt på detta, säger Eva Elfborg.
Gå till toppen