Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD största parti men fyrklövern kan styra vidare

SD går framåt och blir Svedalas största parti. Men den borgerliga fyrklövern förblir det största blocket. Samtidigt kan valresultatet öppna för en folkomröstning i fängelsefrågan.
När de kommunala rösterna i Svedala kommun var färdigräknade hade Sverigedemokraterna fått 27 procent, Socialdemokraterna 20 och Moderaterna 24 procent. Kategorin "övriga", där det nystartade fängelsekritiska partiet Älska Svedala ingår, har fått cirka sex procent av rösterna.
Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande, SvedalaBild: Lars Brundin
Linda Allansson Wester (M) ingår i den fyrpartikoalition bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Barapartiet som styrt Svedala i minoritet den senaste mandatperioden. Det vill hon fortsätta med.
– Vi har gått till val tillsammans med fyrklövern. Våra väljare förväntar sig i första hand att vi tittar på möjligheten att fortsätta det samarbete som finns, säger hon och fortsätter:
– Alla i fyrklövern har varit nöjda med vårt samarbete. Men jag vet att alla nu vill prata igenom resultatet i sina partier innan vi går vidare.
Källa: Valmyndigheten.
Ambjörn Hardenstedt (S) på Socialdemokraternas valvaka i Svedala.Bild: Mats Amnell
Socialdemokraterna går starkt tillbaka jämfört med förra valet från cirka 26 till 20 procent av rösterna.
Ambjörn Hardenstedt (S) ser det som en allmän trend snarare än att det finns en lokal orsak i Svedala.
– I Skåne ser man samma tendens att vi tappar till Sverigedemokraterna. Kanske har vi även tappat lite till Älska Svedala, säger han.
Ronny Johnsson, gruppledare för SD, i Svedala är nöjd med växande stödet.
Ett fyrtiotal personer deltog i SD:s valvaka i Svedala. Gruppledaren Ronny Johnsson är nöjd med att partiet verkar gå starkt fram i Svedala.Bild: Mats Amnell
– Jag vet inte hur det kommer att påverka eftersom jag inte vet hur de andra partierna kommer att agera mot oss, säger han.
Enligt Ronny Johnsson har man inom SD inte diskuterat eventuellt samarbete med andra partier.
Valresultatet kan innebär att en folkomröstning i fängelsefrågan kommer att hållas.
Enligt kommunallagen måste en folkomröstning hållas om minst tio procent av de röstberättigade i en kommun kräver det, och om kravet stöds av mer än en tredjedel av ledamöterna. I Svedala innebär det sexton eller flera.
Nyligen lämnades 2 500 namnunderskrifter, vilket är mer än tio procent, in till kommunen med krav på omröstning.
Enligt Ronny Johnsson kommer SD att stödja kravet på folkomröstning.
Det fängelsekritiska partiet Älska Svedala har nått ett viktigt delmål i sin kamp.
–Vi är mycket nöjda. Det här räcker till två eller tre mandat. SD får 27 procent och KD, som också är motståndare till fängelset, verkar komma ini fullmäktige. Tillsammans får vi 17-18 mandat och då måste det bli en folkomröstning, sade ordföranden Mats Bentmar sent på söndagskvällen.
Den exakta mandatfördelningen blir dock inte klar förrän senare i veckan då det rälknats fram exakt hur många röster Älska Svedala har fått. I nuläget har de fängelsekritiska partierna SD 13 och KD ett mandat.
Älska Svedala ser ut att få två eller tre.
Samtidigt kommer lika många mandat som tilldelas Älska Svedala att tas från andra partier som till tilldelats dessa preliminärt.
Gå till toppen