Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Alla vill styra Lund – det är FNL som väljer spår

Lunds kommun vaknar till ett hisnande jämnt valresultat. Klockan åtta samlas Förnyalund till dagens första styrelsemöte vid Bantorget. "Ojojoj", säger vice ordförande Kerstin Frygner, när hon tittar på valresultaten på Väster, där FNL blev största parti.

Börje Hed, Kerstin Frygner och Carl Gustav Jönsson samlas till FNL:s första styrelsemöte efter valet.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det är inte direkt något högljutt jubel på Förnyalunds styrelsemöte i IOGT:s lokaler vid Bantorget på måndagsmorgonen, snarare en stilla tillfredsställelse. Partiets sekreterare Carl Gustav Jönsson pekar på porträttet av en skäggig nykterhetshjälte på väggen.
– Det var så där man såg oss tidigare, en massa gråhåriga pensionärer.
– Underskatta aldrig en frisk pensionär. Det sade min svärson och det hade han rätt i, säger partiets vice ordförande Kerstin Frygner.
Stora förloraren i kommunvalet blev Miljöpartiet som tappade tre mandat. Största segraren är nog FNL som fick två nya mandat och med sina sex ledamöter nu har en tydlig vågmästarroll i fullmäktige.
Varken de rödgrönrosa eller alliansen får majoritet. Men tillsammans med FNL, skulle de rödgrönrosa uppnå de nödvändiga 33 mandaten för att kunna bestämma på riktigt.
Klockan fem över åtta på måndagsmorgonen stormar partiets förstanamn Börje Hed in i mötesrummet.
Nu är siffrorna klara, ni är lika stora som Miljöpartiet. Hur ser du på läget?
– Ja, det är precis som Alexander Kuprijanko skrev i sin analys. Vid ett visst scenario ser vi ut att ha inflytande över hur Lund ska styras, men situationen är komplicerad.
Tillsammans med er skulle de rödgrönrosa partierna kunna få majoritet. Är det ett möjligt samarbete?
– Vi vill inte kommentera vilka vi ska samarbeta med nu. Vi ska ha ett styrelsemöte, och sedan påbörjas en slags runda där alla möter alla.
Du utesluter ingenting?
– Vi sitter inte i styret med SD, det är uteslutet.
Hade du väntat dig det här resultatet?
– Vi hade väldigt svårt att bedöma hur det skulle gå. Förra gången uppfattades vi som ett enfrågeparti, nu har vi under en mandatperiod tydligt visat att vi har förmågan att ta ansvar för arbetet i politiken. Och uppenbarligen har vi lyft frågor som Lundaborna tycker är viktiga.
Läs också FNL i huvudrollen i förhandlingarna om styret
För att alliansen ska lyckas få till ett majoritetsstyre i Lund måste de få med sig både FNL och Miljöpartiet. Eller byta ut ett av dem mot SD, men om man får tro partiföreträdarna kommer det inte att hända.
– Vi kommer inte att söka aktivt stöd från SD, men de får gärna rösta på våra förslag, sa Christer Wallin, M, under valvakan.
Socialdemokraterna backade lokalt, men inte lika mycket som partiet gjorde på andra håll i landet, betonar nuvarande kommunalråd Anders Almgren.
– I kraft av största parti bjuder vi in till samtal, med samtliga partier förutom Sverigedemokraterna, säger Anders Almgren.
Er nuvarande partner Miljöpartiet vill se blocköverskridande styre?
– I detta läge hade det varit ett bra alternativ. Jag har handgriplig erfarenhet av minoritetsstyre, det tar väldigt mycket tid, en utmaning för tempot i förändringsarbetet.
Kan ni samarbeta med FNL?
– Det är klart vi ska prata med FNL, men det finns fler partier. FNL har växlat upp i ambition för förskola, skola, de har i valrörelsen lyft mycket vad gäller utveckling av äldreomsorg. Vi har båda starkt driv vad gäller utveckling av kollektivtrafiken och en konvertering av busstrafik till el.
Vänsterpartiet, som fick ett ytterligare mandat i fullmäktige, vågade under natten inte hoppas på att FNL kan komma att stötta ett styre under Socialdemokraternas ledning:
– Förnyalund brukar ju stödja de borgerliga, så på så sätt ser det inte så bra ut för Lund, sa Hanna Gunnarsson, Vänsterpartiet, på valvakan sent söndag kvällen.
Sverigedemokraternas ökade från fem till sex mandat. På måndagseftermiddagen hade inget av Lunds övriga partier hört av sig till SD:s Hans-Olof Andersson.
– Inget parti har hört av sig. Almgren uttalade sig i Sydsvenskan och sa att han ville tala med alla utom SD. Men då missar han en förhandlingsmöjlighet som skulle göra det möjligt för honom och de andra att få ihop ett bra styre. Det parlamentariska läget i Lund är nu ännu svårare än under förra mandatperioden. De två största partierna går båda nedåt – vi får en plattare struktur med en massa partier som inte skiljer sig åt så mycket i storlek, säger Hans-Olof Andersson.
Fakta

Mandatfördelning Lunds kommunfullmäktige

33 mandat ger majoritet. 26 mandat får allianspartierna tillsammans. 27 mandat skulle en rödgrönrosa koalition ge.

6 mandat ger FNL möjlighet att göra alliansen till största minoritet, eller rödgrönrosa till en majoritet.

6 mandat ger också backande Miljöpartiet möjlighet att stärka upp alliansen plus FNL till en majoritet, om MP väljer att byta sida i Lund.

6 mandat får även Sverigedemokraterna, som går framåt med ett. Men ingen verkar vilja ha med dem i ett styre.

Gå till toppen