Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Företagarna efter SD:s framfart i Skåne: ”Får se många tomma stolar”

Sverigedemokraternas (SD) valframgångar i skånska kommuner skapar osäkerhet inom näringslivet. Intresseorganisationen Företagarna tror inte att SD lyckas fylla alla stolar med kommunpolitiker, vilket anses hämma företagarnas möjligheter till långsiktiga affärer.

Magnus N:son Engelbäck är regionchef för Företagarna syd.
Dagen efter söndagens val är den politiska situationen minst sagt osäker på riksplan, med jämnt skägg mellan de båda blocken.
Men i kommunpolitiken har de skånska väljarna generellt sett levererat ett tydligare besked om vilket styre man önskar de kommande fyra åren.
Här står det också klart att Sverigedemokraterna (SD) har gått som tåget i flertalet kommuner. Samtidigt skapar detta en viss oro inom näringslivet för den lokala politikens ruljangs framöver.
– Historiskt sett har Sverigedemokraterna haft svårt att fylla alla sina platser i kommunerna, vilket ger en hint om att vi nog snart kommer att få se väldigt många tomma stolar där det saknas SD-politiker i den skånska kommunpolitiken, säger Magnus N:son Engelbäck, regionchef för Företagarna syd.
Han ser framför sig en svårmanövrerad mandatperiod och ett scenario med handlingsförlamade lokala parlament. Enligt Magnus N:son Engelbäck har intresseorganisationens medlemsföretag också vädrat oro för att det kan bli mer komplicerat för företagare att göra affärer med kommuner.
– Företagare vill ha långsiktighet och förutsägbarhet. Man vill ju veta vad som kommer att hända med kommunalskatter, avgifter, regelverk och service i respektive kommun. Men nu är situationen mer osäker än vad det har varit tidigare, säger Magnus N:son Engelbäck.
I vilka skånska kommuner anser ni att risken är störst för tomma stolar?
– Den detaljöverblicken har jag dessvärre inte. Men under den senaste mandatperioden har det exempelvis varit otroligt stökigt i Hässleholm där så gott som hela det lokala SD-styret avgick, säger Magnus N:son Engelbäck.
Gå till toppen