Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Grönländsk regeringskris efter flygplatsbråk

Kim Kielsen till höger längst fram i en procession med ledamöter i det lokala parlamentet på Grönland. Arkivbild.Bild: Christian Klindt Soelbeck/AP/TT
Grönlands regeringschef Kim Kielsen, ledare för socialdemokratiska Siumut, måste bilda en ny koalition sedan hans lokala regering förlorat sin majoritet då ett parti dragit sig ur samarbetet.
Partii Naleraq (Riktmärket) lämnar den nuvarande koalitionen i protest mot planerna på att Danmark ska betala delar av ett stort flygplatsprojekt. Partiet vill inte att den danska staten lägger sig i.
En av de hetaste frågorna i valrörelsen i våras var en eventuell självständighet från Danmark, där Grönland ingår som en självstyrande del.
Den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen lovar samtidigt under ett besök på Grönland 700 miljoner danska kronor till utbyggnaden av två flygplatser på Grönland, i syfte att stärka den grönländska ekonomin.
Avtalet måste godkännas av det danska folketinget, men Rasmussen säger att stödet är säkrat.
Gå till toppen