Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Kyrkor utlyser gemensam bön för Sverige

Valresultatet är inte bara svårtytt – det ger även behov av bön. I alla fall om man ska tro Sveriges kristna råd, som uppmanar Sveriges kyrkor och församlingar att delta i gemensam bön på söndag, och fram till dess att regeringsfrågan är löst.

Be för Sverige, be för en lösning på regeringsfrågan. Det tycker styrelsen i Sveriges kristna råd. Arkivbild.Bild: Kallestad, Gorm
"Gud, sänd din ande över vårt land. Vi ber om vishet och vägledning för alla som har ansvar i samhället – folkvalda, regering och riksdag och alla som bor här. Vi ber om ett frimodigt ledarskap som strävar efter det gemensamma bästa, bortom egna intressen."
Att utlysa gemensam bön på detta sätt verkar aldrig ha hänt förut, enligt Sveriges kristna råds generaldirektör Karin Wiborn.
– Vi gjorde det 2014 när budgetdiskussionerna pågick och när vi stod inför det som kom att bli decemberöverenskommelsen. Då var det också ett osäkert läge. Annars gjorde vi det i somras med anledning av bränderna, men när det gäller i samband med val vet jag inte om det hänt förut, säger hon.
Sveriges kristna råd, som bland annat består av företrädare för Frälsningsarmén, Koptiska kyrkan, Svenska kyrkan, Syrisk-ortodoxa kyrkan, tycker att det finns anledning att glädjas åt den demokratiska delaktigheten i landet och ett högt valdeltagande, som ser ut att landa på över 84 procent. En av dem som undertecknat uppropet är ärkebiskop Antje Jackelén.
Samtidigt konstaterar styrelsen att Sverige står inför ett "parlamentariskt dödläge" och menar därför att det behövs nytänkande bortom invanda politiska mönster. De farmhäver frågor som den sociala sammanhållningen och den överskuggande klimatkrisen.
– När det gäller klimatfrågorna så är vi oroliga. Det är något som kräver snabba åtgärder men också långsiktiga, säger Karin Wiborn.
Vid gudstjänster den 16 september uppmanas församlingarna att delta i bönen och fortsätta fram till dess att regeringssituationen är löst.
– Vi hoppas att vi får en regering som kan arbeta för att vårt land kan hålla samman, säger generaldirektören.
"Uppfyll oss med din heliga ande, som du har sänt till vår förvandling, så att vi kan vittna om dig med och utan ord."
Fakta

Sveriges kristna råd

Kyrkoledare i styrelsen för Sveriges kristna råd den 10 september 2018:

Clive Adams, kommendör, Frälsningsarmén

Daniel Alm, föreståndare, Pingst - Fria församlingar i samverkan

Anders Arborelius, biskop, Stockholms katolska stift

Dioscoros Benjamin Atas, ärkebiskop, Syrisk-ortodoxa kyrkan

Joseph Godram, präst, Koptiska kyrkan

Antje Jackelén, ärkebiskop, Svenska kyrkan

Misha Jaksic, ortodox samordnare

Kjell Larsson, missionsföreståndare, Svenska Alliansmissionen

Linalie Newman, missionsdirektor, Evangeliska frikyrkan

Gabor Sebestyen, kyrkorådsordförande, Ungersk protestantiska samfundet i Sverige

Kerstin Oderhem, missionsföreståndare, EFS

Bobby Sjölander, missionsföreståndare, Adventistsamfundet

Lasse Svensson, kyrkoledare, Equmeniakyrkan

Karin Wiborn, generalsekreterare, Sveriges kristna råd

Källa: Sveriges kristna råd

Läs alla artiklar om: Val 2018
Gå till toppen