Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Många bilar med felaktig mätarställning

Verkar den begagnade bilen lite för bra för att vara sann? Så kan det mycket väl vara. Över 160 000 svenska bilar kan ha fel mätarställning, enligt en färsk analys.

Det gäller att se upp när man köper en begagnad bil. Arkivbild.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Hur många mil som en bil har gått är ett av sätten att bedöma om en är i gott skick. Men särskilt när det gäller importerade bilar kan det vara lätt att bli lurad av mätarställningen, varnar bilhistorikföretaget Carfax.
Bolaget har analyserat drygt fyra miljoner svenska bilar, en merpart av den svenska vagnparken, i samarbete med bilsajten Wayke. Det visade sig att över 160 000 bilar har en felaktig mätarställning.
– Det är ett utbrett problem, så är det ju, säger Martin Fransson, vd på Wayke.
En lägre mätarställning kan innebära att köparen får betala ett överpris för bilen, men kan också leda till oväntade kostnader för dyra reparationer.
Ofta beror den felaktiga mätarställningen på att någon medvetet manipulerat mätaren. Särskilt bland importerade bilar är det vanligt att någon försökt försköna bilens historik, varnar bolagen.
– Om du ändrar mätarställningen mellan besiktningarna här i Sverige då åker du dit. Det fångas ju upp, säger Martin Fransson.
– Men vid importer är det svårare. Det finns exempel även där bilhandlare inte haft en aning om att bilen de försökt sälja var manipulerad.
Fakta

Så kan du upptäcka mätarfusk

Att som privatperson upptäcka om en bil har fått sin mätarställning manipulerad kan vara svårt. Men här är några tips:

Be att få se dokumentation från exempelvis besiktning eller reparation, och jämför med mätarställningen som finns uppskriven där.

Kontrollera om det finns etiketter från till exempel senaste oljebytet eller underhållet där mätarställningen framgår.

När det gäller en mekanisk vägmätare: om siffrorna är sneda, om det finns konstiga mellanrum eller om siffrorna vickar när du slår på instrumentbrädan, kan mästarställningen ha ändrats.

Titta på däcken. En bil med relativt låg mätarställning har oftast originaldäcken kvar.

Titta på slitaget på bilen. Hur ser till exempel gas-, broms- och kopplingspedalen ut? Hur sliten är ratten? Verkar skicket rimligt i förhållande till mätarställningen?

Källa: Carfax.

Gå till toppen