Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Miljöpartiet: Vi utgår från en medborgerlig samling för klimat och miljö

Miljöpartiet i Lund tappar tre mandat men siktar på ett blocköverskridande styre. Det uppger partiets toppnamn i Lund, Karin Svensson Smith.

Varför backar Miljöpartiet i Lund – staden där partiet en gång bildades?
– Vi följer rikstrenden, det gör alla partier. Men vi backar inte lika mycket. Vi har regerat i en styrande koalition som är ganska svag. Vi har fått igenom det vi ville men det är klart att resultaten inte är supertydliga för väljarna. Spårvägsbygget pågår ju men det är en annan sak när spårvagnen rullar. Dessa resultat finns ju ännu inte. Cykelvägen mellan Malmö och Lund håller på att byggas men den är inte heller färdig. Jag tror att man ska se det långsiktigt.
Hon betonar att jämfört med den nationella trenden, är Miljöpartiet fortfarande ett starkt parti i Lund.
– Det är vårt starkaste krets när det gäller riksdagsvalet så vitt jag kan bedöma även om siffrorna är preliminära.
Vänsterpartiet fick fler röster än Miljöpartiet i riksdagsvalet?
– Ja. Men det är väldigt lätt att vara i opposition och formulera tydliga krav. Det är en betydligt svårare sak att sedan få förtroende tillsammans med andra så att man faktiskt kan genomföra det man vill. Är man mindre måste man kompromissa, man får ge och ta. Det behöver man ju aldrig göra i opposition eftersom förslagen inte prövas mot verkligheten.
Har du hunnit föra några samtal med de andra partierna?
– Hur förhandlingarna går föredrar jag att hålla tillsammans med dem jag träffar, tills det är klart. Jag tror inte att det underlättar samtalen om jag berättar vad jag gör i media. Men jag vill betona att vi utgår från en stark majoritet. Vi utgår inte från ett blågrönt styre utan från en medborgerlig samling för klimat och miljö. Vi vill ha ett blocköverskridande styre som håller, som är i majoritet. Var och en kan summera antalet mandat som det ser ut nu och fundera på vad det innebär.
Läs mer: Alla vill styra Lund – det är FNL som väljer spår
Ska man tolka det som att ni i första hand väljer att samarbeta med Socialdemokraterna?
– Det är mitten som är vår utgångspunkt snarare än något blågrönt. I mitten kan Socialdemokraterna befinna sig, de är inte längre ute till vänster.
Gå till toppen