Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MP öppnar för styre med de borgerliga

Svårt att styra utan majoritet, säger partiets förstanamn Karin Svensson Smith.

Karin Svensson Smith (MP)Bild: Sandra Henningsson
Det var Sol, vind och vatten i högtalarna men slut i rutan när Miljöpartiet inledde sin valvaka i Tegnérs matsalar i AF-borgen. Trots idoga försök visade det sig omöjligt att få upp SVT:s valvaka på storbildskärmen.
I stället stirrade alla i sina mobiltelefoner. Kommunalråd Emma Berginger ställde sig längst fram med sin tvååriga dotter Ronja i famnen och en mikrofon i handen för att rapportera de första siffrorna.
MP såg ut att hänga kvar i riksdagen, vilket i så fall innebär att Emma Berginger troligen blir invald där och lämnar Lundapolitiken.
– Det kommer att kännas konstigt, för jag har varit med sedan 2006 då jag blev ersättare i barn- och skolnämnden. Men jag får en väldigt bra efterträdare här.
Efterträdaren Karin Svensson Smith lämnar riksdagen och blir lokalpolitiker. Hon har redan förberett en förhandlingsrunda med alla partier förutom SD.
Miljöpartiet skulle kunna forma en majoritet tillsammans med alliansen. Är ett sådant samarbete uteslutet?
– Nej, inte alls. Vi har haft långa diskussioner om att vi måste ha någon sorts blocköverskridande överenskommelse för klimat och miljö. Vi har en färdig lista på saker som vi vill få igenom. Vi är öppna för många olika lösningar. Det enda som är stängt är samarbete med SD, säger Karin Svensson Smith.
Men ni ska diskutera med enskilda allianspartier, inte hela alliansen?
– Alliansen har ju inte uppträtt särskilt enigt. Men vi vill ha en så stabil överenskommelse som möjligt, och sannolikheten att S, V och MP får egen majoritet är liten.
Gå till toppen