Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

PK-liberalerna: PK-liberalerna: S och M förlorade stort, men vem av dem vinner statsministerposten?

Heidi Avellan och Sofia Nerbrand botaniserar bland alternativen för de tre stora partierna: S, M och SD.

Alla partier vann inte på valnatten, även om alla framhöll att de spurtat bra och inte trillat ur riksdagen. Framför allt S och M förlorade många väljare sedan förra valet, medan SD gick fram.
Det finns nu tre block i svensk politik och ingen har egen majoritet. Långt därifrån. Låsningarna kring vem som ska bli statsminister och vilka som ska vara med och leda landet är just nu stora.
Socialdemokraterna förnekar sig inte som maktparti – statsminister Stefan Löfven meddelade på valnatten att han regerar vidare. Han säger sig vilja ha blocköverskridande samarbete, men det kräver mindre maktfullkomlighet, mer kompromissvilja och en förmåga att inte mala ner sina samarbetspartners. Miljöpartiets öde lär avskräcka C och L, liksom Socialdemokraternas vilja att för lång tid framöver splittra Alliansen.
Moderaterna gjorde också ett dåligt val. Ändå är Ulf Kristersson tänkbar statsminister om han lyckas hålla ihop Alliansen. Men hur ska han lyckas regera Sverige utan att SD får ett inflytande – om han inte är villig till att göra blocköverskridande överenskommelser med S istället? Även Alliansen bör invitera S till samtal om gemensamt politiskt innehåll.
Det vill till att både S och M förmår samarbeta över blockgränsen för att varken V eller SD ska få ett inflytande över svensk politik. V och SD blir bara vågmästare om de övriga partierna gör dem till det.
Sverige behöver reformer rörande inte minst skatter, arbetsmarknad och bostäder. Oavsett om statsministern heter Ulf Kristersson eller Stefan Löfven krävs nu både vilja och ledarskap på båda sidor för att leverera goda resultat i mitten. Det pågår nu ett chicken race: Kommer Alliansen att bilda regering med stöd från S, eller kommer S leda en regering med stöd från borgerliga partier? Det borde gå. Samtliga säger sig ju inte vilja ha med SD i ekvationen. Men så lämna dem då utanför och gör upp. Sverige och en betydande majoritet av svenskarna väntar på detta.
Gå till toppen