Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sara Stridsberg: "Allt går ändå sönder"

Hon har lämnat det gamla bakom sig, rusar bara framåt. Arbetet med nya romanen "Kärlekens Antarktis" har präglats av en stark känsla av oförsiktighet, säger Sara Stridsberg. – Jag tror att jag har smittats av romanens själ, den där känslan av att "gör med mig vad ni vill, allt går ändå sönder".

Sara Stridsberg har slutat färga sitt långa hår. "Jag kände att det inte anstår mig att göra mig varken mindre eller yngre än jag är. Det kändes väldigt ovärdigt. Jag är inte ung, jag tillhör den vuxna delen av det här samhället", säger hon.Bild: Jessica Gow/TT
Nej, hon talar inte om Svenska Akademien. "Kärlekens Antarktis" är visserligen till stora delar skriven under Sara Stridsbergs tid som akademiledamot, men den första impulsen dök upp innan hon blev invald i den numera djupt krisdrabbade institutionen. Och trots att uppdraget var intensivt har hon aldrig känt sig hämmad av det i sitt skrivande.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen