Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD näst största parti om skåningarna får bestämma – dominerar flera kommuner

Om skåningarna hade fått bestämma hade SD blivit näst största parti i riksdagen. Partiet fick flest riksdagsröster i 20 av Skånes 33 kommuner. Största riksdagsparti på totalen i Skåne blev dock Socialdemokraterna.

Bild: David Nyman
När rösterna till riksdagsvalet hade räknats på söndagskvällen var resultatet jämnt mellan de traditionella blocken. Största parti blev Socialdemokraterna, följt av Moderaterna och därefter Sverigedemokraterna.
Läs också Här är valresultatet i din kommun
Men det skiljer sig åt mellan olika delar av landet.
Tittar man närmare på hur skåningarna röstade i riksdagsvalet träder en något annan bild fram. När de skånska rösterna hade räknats var det Socialdemokraterna som hade fått flest röster, drygt 25 procent. Men näst största parti blev Sverigedemokraterna, med 23,6 procent.
SD är framförallt starka i mellersta och östra delen av Skåne. I 20 av 33 skånska kommuner blev SD största parti, sett till riksdagsrösterna.
Bild: David Nyman
I flera av kommunerna är glappet stort mellan SD och näst största parti. Allra flest riksdagsröster fick SD i Sjöbo – 39,4 procent. I Bjuv fick partiet 38,7 procent och i Bromölla 38,3 procent.
I ytterligare tretton skånska kommuner fick SD över 30 procent av riksdagsrösterna.
Det är också tre skånska kommuner som toppar listan över SD:s starkaste riksdagsfästen.
Om mellersta och östra Skåne visar starkt stöd för SD är bilden annorlunda i kustkommunerna i västra Skåne samt Lund, Staffanstorp och Ystad. Där var det istället S alternativt M som skåningarna främst ville se i riksdagen.
Gå till toppen