Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD-politiker: Har visat att vi inte är monster

Sverigedemokraterna går framåt i kommunvalen när nästan alla röster är räknade – och i synnerhet i södra Sverige. I flera kommuner i Skåne län är nu SD största parti. – Jag är faktiskt förvånad, säger Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under valnatten.Bild: Anders Wiklund/TT
Störst andel röster får de i Hörby där partiet går från 21,1 till 35,4 procent, vilket innebär ytterligare sex mandat och totalt 15 platser i kommunfullmäktige – 8 fler än Socialdemokraterna.
– Vår politik går helt enkelt i samklang med vad folket tycker. Och går det som vi vill har vi ett sverigedemokratiskt kommunalråd i Hörby i framtiden – det skulle bli första gången i Sverige om det händer, säger Johan Ohlin, ordförande för SD i Hörby.
Förutom i Hörby blir Sverigedemokraterna också största parti i Sjöbo, Skurup, Svedala, Svalöv, Höör, Örkelljunga, Klippan, Hässleholm och Trelleborg.
Mikael Sundström, universitetslektor i statsvetenskap vid Lunds universitet, är förvånad över den kraftiga tillväxten – generellt brukar det bli svårare och svårare att attrahera nya väljare.
– Men det här visar att det fortfarande finns tillväxtgrund för SD, säger han och fortsätter:
– Vad man kan tänka sig är att det hänger ihop med den intensiva rapporteringen från Malmö om våldsdåd, som inte sällan är kopplat till invandring. Det här leder till en känsla av ökad otrygghet utanför storstäderna.
Trots att partiet i vissa kommuner har över 30 procent av väljarstödet finns ännu inga formella samarbeten med de övriga etablerade partierna – Johan Wifralius, föreningsansvarig vid Sverigedemokraterna i Skåne, hoppas att det nu blir ändring på det.
– Samarbete måste ske för att inte medborgarna ska straffas helt. Håller de på och sitter i sandlådan och inte diskuterar med oss, då blir ju medborgarna indirekt straffade, säger han.
Mikael Sundström tycker inte att det argumentet håller. En majoritet kan alltid blockera ett större parti, det är så den demokratiska parlamentarismen fungerar, säger han.
– Däremot ökar ju sannolikheten att det nu kommer att ske ett något mer formaliserat samarbete. Kommuner är mycket mer pragmatiska och mindre ideologiskt drivna, så om samarbete sker någonstans så sker det på kommunnivå, säger Sundström.
Ju längre norrut, desto mindre stöd har Sverigedemokraterna, även om de växer på sina håll.
I Timrå i Västernorrland går partiet från 9,15 till 13,4 procent. Det innebär ytterligare två mandat i kommunfullmäktige där SD nu blir näst största parti efter Socialdemokraterna.
– Vi har visat att vi inte är några monster, utan personer med goda idéer, säger Marcus Molinder, gruppledare för Sverigedemokraterna i Timrå.
– Våra förslag är grundande i verkliga behov, fortsätter han och säger att många av partiets motioner handlat om äldreomsorg och skola.
Han tror att orsaken till att Sverigedemokraterna ändå går snabbare framåt i södra Sverige beror på att man där blir mer utsatt av vad han kallar det "mångkulturella samhället".
– Det är inte lika utbrett i norr där det bor färre människor på mindre orter.
Sämre verkar det gå i Pajala i Norrbotten där SD går från 2,74 till 1,8 procent och partiet förlorar sitt mandat. Sverigedemokraterna förlorar också sin representation i Arjeplog kommun, där man går från 3,16 till 2,6 procent.
Observera att ovanstående baseras på det preliminära valresultatet.
Fakta

Växer också i landstingen

Sverigedemokraterna erövrar mark också i landstingsvalen. Valet 2014 hade partiet över tio procent i åtta av 20 landsting – nu har man över tio procent i 16 stycken.

Också här är framgångarna som störst i söder. Flest röster får SD i Blekinge och Skåne län med 20,6 respektive 19,8 procent enligt de preliminära resultaten. De ökar där från 14,1 respektive 14,5 procent i 2014 års val – motsvarande plus fem och sju mandat.

Sett till riksdagsröster blev Sverigedemokraterna största parti i minst 19 av 33 kommuner i Skåne. Starkast fäste har partiet i Sjöbo, där partiet fick 39,4 procent, en ökning med 9,4 procentenheter.

Bästa kommuner:

Hörby: 35,4 procent (+14,2)

Bjuv: 33,5 procent (+20,8)

Örkelljunga: 31,8 procent (+7,8)

Sämsta kommuner:

Pajala: 1,8 procent (–1)

Åsele: 2,2 procent (+0,1)

Norsjö: 2,3 procent (–0,2)

Källa: Valmyndigheten, Aftonbladet

Gå till toppen