Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD tappar mark där M tar ton i integrationsdebatten

Efter valet har Moderaterna sina starkaste fästen i Vellinge och Staffanstorp. Samtidigt gick Sverigedemokraterna inte alls så starkt framåt som förväntat här. Forskare, politiker och invånare är överens: starka ställningstaganden kring invandring och integration har haft en avgörande betydelse för resultatet.

Staffanstorpsbon Helena Comét upplever att Moderaterna syns mer än andra partier på orten, och tror att det kan vara en anledning till att de har ökat.Bild: Hussein El-alawi
På måndagsmorgonen vaknade invånarna i både Vellinge och Staffanstorp upp i kommuner som är blåare än tidigare i kommunvalet.
I Vellinge gjorde Moderaterna ett starkare val än sist, och ser ut att ha fortsatt egen majoritet, enligt de preliminära resultaten. I Staffanstorp gick partiet samtidigt upp med 7,4 procentenheter. Därmed är både Vellinge och Staffanstorp, tillsammans med Essunga i Västergötland, de kommuner där partiet har allra starkast stöd i hela Sverige.
I både Vellinge och Staffanstorp har stödet för partiet på riksdagsnivå samtidigt minskat. Det gäller särskilt i Vellinge, där M har backat 20 procentenheter sedan valet 2010.
Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, menar att en anledning till röstsplittringen är att traditionella moderata väljare röstar på SD på riksnivå – och M i kommunvalet.
– Det finns ett missnöje mot riksplanet kring vissa frågor. Inte minst när det gäller asyl- och integrationspolitiken. Men det missnöjet har man inte mot de lokala politikerna, säger hon.
Fakta

Här fick Moderaterna störst andel röster i kommunvalet 2018 (preliminära resultat)

Vellinge 50,6 %

Essunga 43,5 %

Staffanstorp 42, 9%

Östra Göinge 42,7 %

Trosa 40,6%

Källa: Valmyndigheten

En annan gemensam nämnare för Vellinge och Staffanstorp är Sverigedemokraternas resultat i kommunvalet. I kommunerna gick SD inte framåt som förväntat.
Så vad ligger egentligen bakom Moderaternas framgångar?
På parkeringsplatsen utanför Ica i Staffanstorp träffar vi Helena Comét. Hennes intryck är att det beror på att partiet har synts mer än de övriga i Staffanstorp.
– Och de har tagit tag i invandringen, det är en stor fråga för många.
"Moderaterna här har stulit SD:s kärnfråga, det är nog den största bidragande orsaken", säger Jens Finnman.Bild: Hussein El-alawi
Jens Finnman, som är på väg att kliva in i sin bil, är inne på samma spår.
– I Staffanstorp har ju Moderaterna till exempel gått ut och krävt flyktingstopp. Moderaterna här har stulit SD:s kärnfråga, det är nog den största bidragande orsaken.
I både Staffanstorp och Vellinge gör Sverigedemokraterna själva en liknande analys.
– Vi blev starkare på riks, men det betyder att det finns en hel del Sverigedemokrater som röstar på M på kommunnivå. Jag tror det kan spela in att M har drivit tiggeriförbudet och integrationsplikten, som är i det närmaste Sverigedemokratiska frågor, säger Karl-Johan Persson, företrädare för SD i Vellinge.
– Delvis har de plockat från vår politik. Vad jag vet så har SD haft tiggerifrågan högre på agendan innan M hade det, på riksnivå. Det får man se som positivt. Till och med jag är väl beredd att säga att vi har förhållandevis bra moderater i Vellinge.
Maud Hermansson är lite förvånad över att SD inte blev större i Staffanstorp. ”Det gläder mig, men det är svårt att säga vad det beror på”, säger hon.Bild: Hussein El-alawi
Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet, menar att Staffanstorp och Vellinge är kommuner med välutbildade invånare och hög skattekraft. I båda finns också en tradition att rösta på Moderaterna.
– När det gäller Staffanstorp skulle jag tro att Moderaternas framgångar har med invandringspolitiken att göra. Min spontana tanke var att husvagnarna har gagnat Sonesson, säger Anders Sannerstedt.
– Lite kan också bero på att Sonesson fått utstå mycket kritik från andra håll. Det kan ha bidragit till att Staffanstorpsborna slutit upp bakom honom.
När det gäller Vellinge menar han liksom Wutzler att det finns ett samband mellan att Moderaterna tappar så mycket på riksplanet, men ökar lokalt.
– Det betyder att det finns en lokal effekt i Vellinge. Min tro är att det har med tiggeriförbudet och den allmänt restriktiva inställningen till invandring att göra.
Tror du att Moderaterna i stort kommer att följa samma trend?
– Om man ser till de kommuner där M gått starkt framåt, så verkar det finnas ett mönster som har med invandring och integration att göra. Relationerna till SD och ställningstagandet i invandringspolitiken ligger bakom många av de här starka lokala avvikelserna.
Tidningen har under måndagen också sökt Christian Sonesson och Nino Vidovic från Staffanstorpsmoderaterna, utan att lyckas.
Gå till toppen