Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sent räknade röster kan avgöra valet

Hittills skiljer det bara 28 000 röster mellan de traditionella blocken – samtidigt som det återstår cirka 200 000 röster att räkna. Tidigast på fredag finns ett slutgiltigt valresultat. År 1979 blev sådana röster avgörande för valutgången.

Runt 200|000 röster återstår att räkna – röster som kan avgöra valet.Bild: Jessica Gow/TT
Valet är över, men rösträkningen pågår fortfarande. I nuläget skiljer det bara 28 000 röster mellan blocken, varför de cirka 200 000 röster som återstår att räkna kan förändra valresultatet.
Bland de röster som ännu inte räknats finns dels utlandsröster, som förra valet var cirka 70 000, dels förtidsröster. Tillsammans blir det cirka 200 000 röster. Först tidigast på fredag finns ett slutgiltigt valresultat för val till riksdagen, enligt Valmyndigheten.
I förra valet var de tillkommande så kallade onsdagsrösterna 192 047 stycken till antalet. Då innebar dessa röster att Moderaterna och Miljöpartiet ökade med en tiondels procentenhet vardera, medan Socialdemokraterna tappade två tiondels procentenheter. För övriga partier blev det ingen skillnad alls.
I årets val, däremot, kan dessa röster avgöra valet. Framför allt för att erfarenheten säger att de borgerliga partierna dominerar bland utlandsrösterna. Någon liknande tendens finns dock inte bland förtidsrösterna, som alltså utgör en majoritet av de tillkommande onsdagsrösterna.
Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror dock inte att dessa röster kommer att förändra resultatet.
– Det ska mycket till, men osvuret är bäst. Det senaste jag såg så skiljer det två mandat mellan blocken. I de senaste två valen har det varit ett mandat som bytt ägare, även om det var hela fyra mandat år 1991. Detta bygger ju också på att dessa mandat vandrar från de rödgröna till Alliansen och det finns ingen jättestor systematik i hur det går.
– Bland utlandsröster dominerar Moderaterna, men förtidsrösterna utgör det stora flertalet av dessa röster och i år är de extra många. Bland de röster som återstår att räkna är det stora flertalet sent inkomna förtidsröster, från dem som röstade i lördags eller söndags, för det går att förtidsrösta även på valdagen.
Nu på onsdag presenteras ett uppdaterat preliminärt valresultat, medan det slutgiltiga väntas bli klart på fredag.
Om de tillkommande rösterna avgör majoriteten är det i så fall inte första gången. Under valkvällen 1979 visade siffrorna på en knapp seger för det socialistiska blocket i Riksdagen. Socialdemokraternas ledare Olof Palme visste dock att det fanns fler röster kvar att räkna, varpå han utbrast:
"Skatteschweizarna avgör valet!"
Så blev också fallet. När onsdagsrösterna hade räknats skiftade riksdagsmajoriteten över i en borgerlig övervikt. Endast 8 404 röster skilde de politiska blocken åt.
Fakta

Ingen särskild valkrets utomlands

Bland brevröster och röster som tagits emot vid utlandsmyndigheter (ambassader) finns både röster från personer som är folkbokförda i Sverige och som inte är det. Det kan alltså handla om personer som bor i utlandet, eller som är där tillfälligt.

Antalet brevröster som inkommit till Valmyndigheten till och med måndag förmiddag är cirka 33 000. Antalet röster som mottagits vid ambassader som inkommit är cirka 46 000. Vid valet 2014 tog Valmyndigheten emot cirka 30 000 brevröster och 35 000 ambassadröster.

Utlandsrösterna räknas precis som övriga röster där väljaren finns upptagen i röstlängden. Det finns alltså ingen särskild valkrets för utlandssvenskar eller röster som inkommit från utlandet. Vid förra valet var det drygt 70 000 utlandsröster totalt. En del av årets utlandsröster hade redan räknats under söndagen.

Källa: Valmyndigheten

Gå till toppen