Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Socialdemokraterna i Lund är största parti

Socialdemokraterna är tappar, men är fortfarande största parti. När alla 77 distrikt hade räknats landade S på 20,4 procent – en minskning med 2,5 procentenheter jämfört med valet 2014.
– Det parlamentariska läget liknar det vi har haft de senaste fyra åren, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S).

Socialdemokraternas valvaka i Lund. Anders Almgren, Sebastian Persson och Anna-Lena Hogerud.Bild: Ingemar D Kristiansen
En spänd stämning präglade Socialdemokraternas valvaka på puben John Bull, där ett sjuttiotal partisympatisörer följde valrapporteringen via stora tv-skärmar. På menyn stod pytt i panna med stekt ägg.
När SVT:s valprognos vid åttatiden på kvällen visade dött lopp mellan de traditionella blocken hördes endast ett lågmält sorl.
– Detta är en rysare, kommenterade kommunalråd Anders Almgren (S) det jämna resultatet mellan blocken.
– En riktig nagelbitare, sa Anna-Lena Hogerud, ordförande för Socialdemokraterna i Lund.
Källa: Valmyndigheten.
En och annan försökte peppa sina partikamrater under kvällens gång.
– När rösterna till riksdagsvalet i 19 av 77 valdistrikt är räknade ser vi att Socialdemokraterna går bra. I Råbylund är Socialdemokraterna största parti. Råbylund är i stort sett nybyggt sedan förra valet, så att vi är stora där uppskattar vi, sa Björn Abelson, ordförande i byggnadsnämnden (S).
Vid midnatt konstaterade Anders Almgren (S) att inget av de två traditionella blocken har egen majoritet.
– Nu gäller det att ta ansvar. Inom de närmaste dagarna kommer vi, som största parti, att bjuda in alla partier till samtal, utom Sverigedemokraterna, och sondera terrängen så att vi kan få ett starkt styre av Lund.
Hade ni kunnat göra något annorlunda i valrörelsen?
– Det är för tidigt att göra den analysen nu. Vi har försökt att ta ansvar tillsammans med Miljöpartiet men högermajoriteten i kommunfullmäktige har begränsat våra möjligheter. Jag tycker ändå att vi har lyckats med våra politiska ambitioner.  Inte minst när det gäller skolan och bostadsbyggandet. Men vi har inte kommit i mål med allt och det kan vara svårt att kommunicera i valrörelsen.
Anna-Lena Hogerud tackade partikamraterna för deras insatser i valrörelsen:
– Vi har delat ut flygblad i regn. Vi har delat ut frukostpaket till stressade pendlare tidigt på morgnarna. Bra jobbat!
Även kommunalråd Elin Gustafsson (S) är nöjd med partiets valrörelse.
– Vi har en stark valrörelse bakom oss och engagemanget från medlemmarna har varit fantastiskt. Vi har samtalat med väljare och knackat dörr - mycket mer än vid förra valrörelsen. Vi har varit offensiva, inte minst i slutspurten då vi gav järnet.
Läs alla artiklar om: Val 2018
Gå till toppen