Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Alliansen får egen majoritet – Miljöpartiet petas från koalitionen

Den styrande kvintetten blir en kvartett. Den borgerliga alliansen i Kävlinge stärker sin position och kommer de kommande fyra åren att styra utan Miljöpartiet. Det ser ut att blir resultatet efter söndagens val.

Både Moderaterna och Centerpartiet gick framåt med ett mandat vardera och detta ger den borgerliga alliansen 25 mandat, vilket är en majoritet av de 49 mandaten.
Än så länge är visserligen ett par mandat lite osäkra och resultatet kommer inte att bli helt klart förrän på onsdag då man räknar de sista förtidsrösterna.
Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna får tillsammans en majoritet i Kävlinge kommunfullmäktige enligt den preliminära mandatfördelningen. Både S och V backar. SD ökar men får ingen vågmästarroll.
Vänsterpartiet ser ut att åka ur kommunfullmäktige men saknar endast ett tiotal röster för att klara sig kvar i Kävlingepolitiken.
Även Centerpartiets sista mandat är något osäkert, visar en fingranskning av söndagens röster.
Om några mandat flyttas på onsdag kan det borgerliga styret tappa den majoritet de ser ut att ha nu, och får då bara 24 mandat. Kommunalrådet Pia Almström räknar ändå med att kunna styra med enbart de fyra allianspartierna och peta Miljöpartiet från tronen.
– 24 är ett bra tal det med. Vi har styrt med det innan, 2006, och det gick bra. Vi får i så fall egen majoritet i nämnder och styrelser, säger hon.
"Jag är jättenöjd, vi har gjort et bra resultat i Kävlinge – till skillnad från många andra kommuner", säger Pia Almström (M).Bild: Ingemar D Kristiansen
Pia Almström är mycket nöjd med valresultatet. Moderaterna i Kävlinge fick betydligt fler röster i kommunvalet än i riksdagsvalet.
– Det är ett kvitto på att vi gjort ett bra jobb, säger hon.
Miljöpartiet backade ett mandat och ser alltså ut att förlora sin plats i styrande kvintetten, vilket ger dem mindre inflytande.
– Det är tungt, vi hade trott att valet skulle gå bättre. Vi är inte helt förvånade över att bli petade för det har varit svårt att få till ett bra samarbete, men vi har fått igenom en del av våra frågor. Kanske har vi inte varit tillräckligt tydliga i lokala frågor, säger Ann-Kristin Drevnor (MP).
"Det är en jättejobbigt dag i dag" säger miljöpartiets Ann-Kristin Drevnor efter besked om ett förlorat mandat och även att de förlorar platsen i den styrande koalitionen i Kävlinge.Bild: Privat
Socialdemokraterna är fortsatt näst största parti i Kävlinge men gör ett av sina sämsta resultat någonsin och backade till 24,7 procent av rösterna vilket ger 12 mandat.
– Nu behöver vi analysera vad som hänt. Jag är rädd att mycket har handlat om flyktingar istället för om välfärd, jag kan inte se annan förklaring till SD:s framgångar, säger Rune Sandström som är ordförande i Kävlinge arbetarkommun.
Borgarna är starkast i väst: Ålstorp, Hofterup, Lödde väster, öster och norr. Socialdemokraterna är starkast i Kävlinge, Furulund och Lackalänga. Sverigedemokraterna har starkast fäste i Karaby, Stora Harrie, Korsbacka, Löddeköpinge Öster och Stävie.
Sverigedemokraterna är det parti som går starkast framåt i Kävlinge. Var fjärde Kävlingebo röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalen men i kommunvalet var ökningen mindre, knappt var femte, 19 procent, röstade på SD lokalt. Detta ger tre nya mandat i kommunfullmäktige. Med det får de ingen vågmästarroll.
– Det var ungefär vad vi förväntat oss. Det här innebär att vi får fler platser i nämnden och möjligen kan ta någon presidiepost, det skulle vara spännande, säger Lars B Andersson som är gruppledare för SD.
Gå till toppen