Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

USA hotar med sanktioner mot ICC

USA hotar med att gripa och åtala domare vid Internationella brottmålsdomstolen ICC om amerikaner som tjänstgjort i Afghanistan anklagas för krigsbrott. Länder som samarbetar med ICC kommer att "noteras", uppger USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton.

President Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton. Arkivbild.Bild: Martial Trezzini/AP/TT
– USA kommer att använda alla nödvändiga medel för att skydda våra medborgare och allierade från obehöriga åtal vid denna illegitima domstol, sade John Bolton i ett tal hos den konservativa juridiska organisationen The Federalist Society i Washington, rapporterar Reuters.
Bolton anklagar domstolen för att vara "ineffektiv", "oansvarig" och "rent av farlig" för USA, Israel och andra allierade. Han sade att USA "kommer att agera mot ICC och dess personal så långt som det är tillåtet enligt amerikansk lag", enligt CNN.
Amerikanska utrikesdepartementet bekräftade samtidigt på måndagen att de stänger PLO:s kontor i Washington DC, rapporterar AFP. Orsaken uppges vara att PLO inte fört fredsprocessen framåt.
"PLO har inte vidtagit åtgärder för att driva på inledandet av direkta och meningsfulla förhandlingar med Israel", sade UD:s talesperson Heather Nauer i ett uttalande.
Beslutet att stänga kontoret i Washington kommer efter att palestinska ledare lämnat in en begäran till ICC om att inleda en utredning om påstådda människorättsbrott i spåren av Israels bosättningspolitik.
Husam Zomlot, chef för PLO-kontoret i Washington, säger till journalister i Ramallah på Västbanken att stängningen syftar till att "skydda Israel mot att fällas för krigsbrott och brott mot mänskligheten som Israel begår på ockuperad palestinsk mark".
Bolton lovordade stängningen under sitt tal i Washington och sade att USA "kommer inte att tillåta ICC eller någon annan organisation att begränsa Israels rätt till självförsvar".
Han sade också att USA skulle "notera" andra länders samarbete med ICC och att landet "kommer att erinra sig det samarbetet vid fastställandet av amerikansk utländsk hjälp, militär assistans och vid delandet av underrättelser på olika nivåer".
USA kommer även att "överväga att vidta åtgärder i FN:s säkerhetsråd" för att "begränsa" den Haagbaserade domstolen, sade Bolton.
Fakta

Internationella brottsmålsdomstolen

När 120 stater 1998 nådde överenskommelsen om den så kallade Romstadgan för Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) sågs det som en milstolpe för strävan efter ett internationellt rättssystem.

Domstolen kunde upprättas 2002, efter att stadgan ratificerats av nödvändiga 60 stater. Totalt har 124 stater, däribland Sverige, ratificerat stadgan och därmed blivit medlemmar av domstolen.

Flera viktiga länder är inte med, däribland USA, Kina, Ryssland och Indien. USA skrev under stadgan under president Bill Clinton, men hans efterträdare George W Bush drog tillbaka avsikten att ratificera den.

ICC, som är baserad i Haag i Nederländerna, är den första permanenta internationella brottsmålsdomstolen.

Källa: ICC

Gå till toppen