Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

23-åring frias från misslyckade kassaskåpsstölden

När kassaskåpsligan bröt sig in på Blomsterlandet var en av tjuvarnas mobiler avlyssnad. Och eftersom mannen hade luren mot örat under hela inbrottet finns allt inspelat. Men nu frikänns han eftersom det inte med säkerhet kan sägas att det är hans röst som hörs.

Här hittade den grodletande familjen de lilafärgade sedlarna, som ligger i den gröna hinken.Bild: Polisens förundersökning
Rättsfallet handlar om ett inbrott mot Blomsterlandet på Toftanäs natten mot den 13 juli 2015 där i princip allt gick fel, utifrån kassaskåpsligans perspektiv.
Läs mer: Barn letade grodor – hittade stöldbyte på 56 000 kronor
• En av tjuvarnas telefoner var avlyssnad eftersom han var misstänkt i en vapenhärva. Under hela tillslaget pratade mannen i mobil med en person som stod utanför och höll vakt.
• Gärningsmännen fick med sig ett säkerhetsskåp som innehöll över 56 000 kronor. Men när man väl öppnade det utlöstes färgampullen så att alla sedlarna blev lila.
• Stöldligan gömde sitt byte vid Husie Mosse. Men dagen därpå hittade en barnfamilj de lilafärgade sedlarna när de var ute och letade grodor.
Här på Husie mosse gömde kassaskåpsligan sitt byte på 56 860 kronor.Bild: Polisens förundersökning
Detta ledde till att den idag 23-årige mannen åtalades för den tre år gamla stölden.
Men i tingsrätten nekade mannen till att det är han som hörs prata under tillslaget. Han känner varken till det aktuella mobilnumret, tillslaget eller de personer som innehavaren av telefonen haft kontakt med.
Att hans förnamn nämns vid två tillfällen under samtalet förklarar han med att många i Malmö heter samma sak.
Den motiveringen får nu den 23-årige mannen frikänd. Tingsrätten menar att det är besvärande att hans förnamn nämns, och att det kan vara hans röst som hörs på inspelningen.
Men domstolen sågar åklagarens bevisning och ifrågasätter att det inte gjorts någon röstanalys som fastställer att det är 23-åringen som pratar. Inte heller har det redogjorts för hur 23-åringen binds till det avlyssnade mobilnumret.
Tingsrätten kritiserar även att åklagaren inte presenterat någon bevisning över hur vanligt den 23-årige mannens förnamn är – samma namn som hörs nämnas under inbrottet.
Åklagaren har tre veckor på sig att överklaga, och har sedan möjlighet att komplettera förundersökningen inför en eventuell hovrättsförhandling.
Gå till toppen