Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

40 röster kan ge Vänstern plats i Lommas fullmäktige

På onsdagen ska de sista post- och förtidsrösterna räknas i Lomma. Samtidigt håller kommunen på att utreda vad som hände med de personer vars namn redan var förkryssade när de kom till vallokalen i Bjärred.

– Det är tre personer i samma valdistrikt som har drabbats. Det är allvarligt och vi tittar fortfarande på vad som kan ha orsakat det, säger Eva Elfborg, kanslichef på Lomma kommun.
Läs också Två personer nekades rösta i Bjärred - namnen var redan förkryssade
Under onsdagen ska sedan de sista rösterna räknas. Det handlar om de som förtidsröstat på valdagen, det vill säga de som röstat i fel vallokal, röster som skickats in från utlandet och underkända förtidsröster.
Det rör sig om ungefär 500 röster som nu ska räknas in och ge ett slutgiltigt resultat. Anders Nyquist jobbar som samhällsplanerare på Lomma kommun. Enligt honom skulle rösterna kunna påverka mandatfördelningen i fullmäktige, men sannolikheten för det är förhållandevis liten.
– Om till exempel Vänsterpartiet får runt 40 extra röster så kommer de upp i två procent och kommer in i kommunfullmäktige. Och om Moderaterna får 400 röster så kan de ta ett mandat av Sverigedemokraterna.
– Det är ganska krångligt, det hänger också på vilka andra partier som får röster. Min bedömning är att det inte kommer att bli någon förändring från det preliminära valresultatet, säger Anders Nyquist.
Bild: Källa: Valmyndigheten
Gå till toppen