Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fyra tuffa tvister mellan EU och Ungern

Relationen mellan EU och Ungern har länge varit gnisslande. Här är några av de hetaste tvisteämnena på senare år.

"Låt oss stoppa Soros kandidater" står det på en valaffisch från regeringspartiet Fidesz inför det ungerska parlamentsvalet i april 2018. Arkivfoto.Bild: Darko Vojinovic/AP/TT
Flyktingpolitiken
Ungern har envist vägrat att uppfylla EU-ländernas gemensamma beslut från i september 2015 om att genom en kvoterad omfördelning avlasta Grekland och Italien – de länder som fått ta emot flest inresta under flyktingkrisens akuta fas. Trots att EU-domstolen slagit fast att beslutet var korrekt har Ungern inte velat ta emot några omfördelade. Samtidigt blockerar den ungerska regeringen de förslag som lagts fram om hur en ny gemensam asylpolitik skulle kunna se ut.
Bank- och rättsväsendet
Liksom när det gäller Polen har EU:s institutioner upprepade gånger uttalat kritik mot allehanda reformer inom rättsväsendet som setts som försök att öka regeringens kontroll över konstitutionsdomstolen och inskränka dess rättigheter. Även Riksbankens oberoende har ifrågasatts.
Val- och pressfrihet
Nya vallagar och ändrade valkretsar har bidragit till att regeringspartiet Fidesz kunnat stärka sin majoritet, samtidigt som mediebevakningen av valkampanjandet kritiserats för sin ensidighet.
George Soros
Den Ungern-födde amerikanske affärsmannen och filantropen har flitigt kritiserats av regeringen i hemlandet, som anklagar honom för att vilja skicka "miljontals" migranter till Ungern och tvinga bort landets nuvarande ledare. Nya hårda regler mot utlandsfinansierade universitet har kritiserats av EU som ett förtäckt sett att främst slå mot Soros-stödda CEU i Budapest.
Fakta

Viktor Orbán och Fidesz

Viktor Orbán, född 1963, har varit Ungerns premiärminister sedan maj 2010 då hans konservativa parti Fidesz vann en jordskredsseger i parlamentsvalet, med över 50 procent av rösterna. Han var även premiärminister en första omgång redan 1998 till 2002.

Orbán har kritiserats utifrån för tuffare pressregler och regeringskontroll över domstolarna, men har på hemmaplan blivit populär med hjälp av en förbättrad ekonomi och tuffa utspel mot migranter och flyktingar.

Fidesz är ursprungligen en förkortning för Alliansen av unga demokrater och bildades av studenter under slutet av kommunisttiden 1988. För sin kamp för demokratisering och liberala värden fick partiet 1989 det ansedda norska människorättspriset Rafto-priset. Efter att ursprungligen ha tillhört den liberala partifamiljen i Europa gick man redan år 2000 över till kristdemokratiskt konservativa EPP.

Gå till toppen