Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen ville ha "Burkamiljonärens" hjälp

Den fransk-algeriske miljonären Rachid Nekkaz är i Danmark för att, enligt sitt tidigare löfte, betala dem som har bötfällts för att ha burit niqab och andra klädesplagg som döljer ansiktet. Men ingen nappade på erbjudandet.

Den fransk-algeriske miljonären Rachid Nekkaz i Köpenhamn.Bild: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT
Nekkaz, som har kallats "burkamiljonären", hade bjudit in dem som har bötfällts och andra intresserade att träffa honom framför det danska folketinget.
– Alla som fått en bot kan komma till mig, ge mig sin böteslapp och berätta sin historia. Det blir en fredlig politisk aktion. Jag gör det för att försvara den medborgerliga rätten att få klä sig hur man vill, sade han tidigare under dagen.
Under nästan en timme väntade han utanför folketinget, tillsammans med ett stort medieuppbåd, tre poliser och några politiker. Men ingen dök upp för att be om hjälp.
Men det blir fler tillfällen. Nekkaz lovar att komma till Danmark en gång i månaden för att erbjuda de bötfällda ekonomisk hjälp.
Inför journalisterna höll han ett tal på franska, översatt till engelska av hans amerikanska hustru. Han anklagade Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) för att ha finansierat terrorister genom att 1988 ha gett talibanerna i Afghanistan hundratusentals kronor till vapen.
Sedan förbudet trädde i kraft den 1 augusti har tre personer bötfällts. Det är oklart om de uppfyller miljonärens kriterier för att stå för böteslappen. Han vill att boten ska ha utfärdats för att personen har burit niqab eller burka på gatan. Han är ingen motståndare mot förbud mot heltäckande klädsel i offentliga byggnader som köpcentrum, flygplatser och banker.
Därför är det osäkert om han skulle stå för kostnaden för en av de bötfällda – en kvinna som bötfälldes för att ha burit niqab i ett köpcentrum.
Lika osäkert är fallet med en 49-årig man som fick böter när han gick runt i bar överkropp, rånarluva och en träpinne i handen.
– Om mannen var våldsam eller stökig tänker jag inte betala. Men om han inte var farlig så gör jag naturligtvis det, sade Nekkaz tidigare.
Fakta

Danska maskeringsförbudet

Från den 1 augusti kan den som bär burka och niqab i Danmark straffas med böter. Förbudet, som regeringen, Dansk Folkeparti och Socialdemokraterna ställde sig bakom, gäller klädesplagg som döljer ansiktet. Förutom niqab och burka gäller det bland annat lösskägg, masker och hjälmar.

Vid en första överträdelse mot förbudet ska det betalas böter på 1 000 danska kronor. Från den fjärde gången och därefter blir det böter på 10 000 danska kronor.

Sedan 1 augusti har tre personer bötfällts.

Den fransk-algeriske miljonären Rachid Nekkaz har erbjudit sig att betala böterna för de muslimska kvinnor som bötfälls för att de bär burka eller niqab i Danmark. Han har gjort samma sak i andra länder som Tyskland, Frankrike och Belgien där det finns liknande förbud.

Källa: Ritzau

Gå till toppen