Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lugnet före stormen i riksdagen

Det är väntans tider i riksdagen. Den stora banksalen är tyst och ödslig. I riksdagskammaren justerar en tekniker ljudsystemet. Talmannen Urban Ahlin har själv gått ut en runda på stan.

Lugnet före stormen i Sveriges riksdag. Inne i riksdagskammaren arbetar några tjänstemän med att göra i ordning talmanspodiet. Men någon talmansrunda har inte inletts.Bild: ANNA TÄRNHUVUD
Egentligen borde här vara liv och rörelse två dagar efter valet. Det är ju från Sveriges riksdag som regeringsbildningen styrs. Men just nu är det dödläge. Först den 25 september kan en första talmansrunda inledas.
– Urban Ahlin har ingen roll i dagsläget. Det kräver att statsministern lämnar in en ansökan om att bli entledigad. Om statsministern blir bortröstad av den nya riksdagen är det upp till näste talman att leda en talmansrunda för att hitta en ny statsminister, säger en tjänsteman i riksdagskansliet.
Riksdagens presskonferensrum gapar tomt. På tisdagesmorgonen meddelade TT att inget enda parti hade kallat till presskonferens under dagen – en smått sensationell nyhet.Bild: ANNA TÄRNHUVUD
Efter Socialdemokraternas valnederlag 2006 avgick Göran Persson som statsminister redan på valnatten. På samma sätt agerade Fredrik Reinfeldt 2014 efter allianspartiernas valförlust. Men i år erkänner sig inte Stefan Löfven besegrad. Han dröjer kvar som statsminister, men väntas bli bortröstad vid riksdagens öppnande den 25 september.
Först då inleds det formella arbetet med att hitta en ny statsminister. Det finns två kandidater till jobbet: Stefan Löfven själv och Ulf Kristersson – i spetsen för en tre- eller fyrpartikoalition.
Just nu pågår ett förhandlingsspel inför den inledande talmansrundan. Partierna positionerar sig genom skarpa uttalanden. Men på tisdagen var det tyst. Inte en enda presskonferens. Alla avvaktar det slutliga valresultat som kommer under onsdagskvällen eller torsdagsmorgonen.
Det tar ett tag att hitta en livs levande politiker i riksdagshuset, men vid ett lunchbord hittar jag moderaten Tomas Tobé i sällskap med partifunktionärerna Niklas Gillström och Carl Albinsson. Tomas Tobé raljerar över den bristande logiken i Stefan Löfvens planer på att bilda regering, men har inga kommentarer att ge om det osäkra vänteläget.
I riksdagsfoajén putsar en vaktmästare på en vit lampkupa. Två uttråkade tv-reportrar väntar på ett eventuellt uttalande från en förbipasserande toppolitiker. Någon sådan har inte synts till.
Liberalt lunchmöte. Gruppledaren Christer Nylander, i samspråk med Anders Yman, Erik Schele och Johanna Elgenius i riksdagens lunchmatsal.Bild: ANNA TÄRNHUVUD
Efter ett tag slår sig en ny grupp politiker ner i matsalen för dagens lunch. De är alla liberaler och får av gruppledaren Christer Nylander en analys av det preliminära valresultatet.
– Vi måste vänta, säger han efter mötet.
– Vi måste vänta på det slutliga valresultatet. Det kan ju ändra mandatfördelningen, både mellan partier och valkretsar.
Vilken regering hoppas du på i första hand?
– En alliansregering.
Och i andra hand?
– En alliansregering.
Och i tredje hand?
– En alliansregering i samarbete med någon annan.
Det gäller att ha is i magen, hålla huvudet kallt och avvakta det slutliga valresultatet. Det är huvudbudskapet i dessa dagar också från Stefan Löfven och Ulf Kristersson.
Under tiden får de socialdemokratiska valaffischerna som hänger kvar på Norrbro en ny innebörd. "Nobb eller jobb?", står det på en affisch som omgärdas av porträtt på Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Margot Wallström.
Om knappt två veckor inleds den process som kan bli den första av fyra besvärliga talmansrundor. Vem får då får jobbet som statsminister? Och vilka nobbas som samarbetspartier?
Ett tv-team väntar i riksdagens så kallade banksal på att någon minister eller annan toppolitiker ska släntra förbi för ett uttalande. Det hände dock inte.Bild: ANNA TÄRNHUVUD
Fakta

Detta händer härnäst

24 september. Upprop i riksdagen. En ny riksdag väljer ny talman.

25 september. Stefan Löfven kan väljas bort som statsminister när riksmötet öppnas. I så fall inleds en talmansrunda för att hitta en ny regeringschef.

27 september. Första möjliga dag att rösta om ny statsminister.

15 november. Sista dag att lägga fram statsbudget. Om det inte finns någon ny regering läggs propositionen fram av Stefan Löfven som ledare av en expeditionsministär.

Det finns ingen maxlängd för hur länge en talmansrunda kan pågå. Efter fyra talmansrundor och lika många statsministeromröstningar blir det nyval.

Gå till toppen