Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Minskade klimatutsläpp gynnar både svenskar och andra

Många menar att sommarens extremt varma och torra period beror på klimatförändringarna.Bild: Fredrik Hagen
Katte-eleven Johannes Elmér tycker, i en insändare den 7 september, att 50 miljarder skattekronor inte (som föreslagits av ett riksdagsparti) ska läggas på klimatinvesteringar utan på forskning kring mer klimattåliga grödor och djur. Han ser detta som mer meningsfullt för det lilla landet Sverige än att minska sina utsläpp av klimatpåverkande gaser.
Läs också Lägg de 50 klimatmiljarderna på spetsforskning istället
Forskning kring klimattåliga grödor och djur tycker jag är en god idé. Men att det är meningslöst för Sverige att minska sina klimatutsläpp eftersom vi är ett litet land, det är ett feltänk. Jag tror inte något av de partier som vill genomföra rejäla klimatåtgärder drivs av att de ser oss som jämförbara med Indien, Kina, USA och andra stora utsläppsländer. Det är klart att vi inte är!
Att vi bör få ner de svenska utsläppen (både de inom Sverige och de som kommer från svensk konsumtion av utlandstillverkade produkter) har andra skäl. Ett skäl är att uppfylla Parisavtalet. Ett annat är att föregå med gott exempel: vi kan inte hävda att fattiga länder ska sänka sina utsläpp om Sverige – ett rikt land som släpper ut mycket mer per capita – inte gör det.
Ett tredje skäl är att det faktiskt skulle gynna oss själva. Klimatet kommer bara att bli varmare (det är ju även Johannes Elmér med på), och då är det bättre att börja den nödvändiga omställningen nu, hellre än att uppskjuta den tills det brinner i knutarna. Det blir en lugnare omställning, som också kan ge klimatsmart svensk industri ett försteg.
Ett fjärde skäl är att ingen annan än Sverige kan göra förändringarna åt oss. Mer klimattåliga grödor och djur kommer antagligen att utvecklas på många håll, och då kan vi ta hjälp av de kunskaperna. Men att förändra svenska transporter, svensk elförsörjning, svensk industri och svenska städer kan inte göras utomlands, det måste vi klara av i vårt eget land.

Ingela Björck

Styrelsemedlem i Lunds Naturskyddsförening
Gå till toppen