Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sara Danius och Arkan Asaad till Bokens Dag i Malmö

Årets största bokarrangemang i Skåne lockar i år författare som Sara Danius, Arkan Asaad, Elisabeth Åsbrink, Aleksa Lundberg och Fabian Göransson. Men det största namnet på författarlistan hålls ännu hemligt.

Sara Danius.Bild: Claudio Bresciani/TT
ABF och Sydsvenskan står bakom Bokens Dag som i år firar 81 år och är Sveriges äldsta bokarrangemang. Årets evenemang äger rum den 24 november på Malmöoperan och nu är det klart vilka som blir årets litterära gäster. Åtminstone fem av de sex gästerna.
Det mest välkända namnet hittills bland gästerna är Svenska Akademiens sekreterare Sara Danius som i år befunnit sig mitt i den stora stormen kring kulturprofilen och akademiens framtid. I somras gavs hennes bok ”Om Bob Dylan” ut om turerna kring när Dylan fick Nobelpriset.
Arkan Asaad,.Bild: Amelie Herbertsson
Ett annat namn är Arkan Asaad som slog igenom med ”Stjärnlösa nätter”, följde upp med ”Blod rödare än rött” och nu är aktuell med ”Bortom solens strålar.
– Det är den tredje delen i trilogin om Amàr och hans familj. I den här boken kommer familjen till Sverige och lever bra tills man får ett samtal från landet man lämnat och då rasar allt. Arkan Asaad är inte bara en bra författare – han är också en duktig estradör vilket gör det till ett intressant möte med publiken, säger Jeanette Rosengren som är Bokens Dags koordinator på uppdrag av ABF.
Även Aleksa Lundberg kommer till Bokens Dag. I somras kom hon ut med boken ”Bögtjejen” om vad det innebär när ens utseende inte stämmer överens med hur det känns inuti.
Elisabeth Åsbrink.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Elisabeth Åsbrink är aktuell med boken ”Orden som formade Sverige”, som är en forskningsresa genom svensk historia och talesätt.
– Elisabeth Åsbrink är ju oerhört aktuell nu efter valet. I boken går hon igenom bilden av svenskheten och var allt kommer ifrån, säger Jeanette Rosengren.
Den femte gästen är en serietecknare. Fabian Göransson gav sig förra sommaren ut på en Europaresa tillsammans med Daniel Berg som är doktor i ekonomisk historia. Tillsammans har de undersökt vad som hänt med Europa.
– Det är ett undersökande reportage i serieform om hur Europa drabbats av högerextremism och arbetslöshet, säger Jeanette Rosengren.
Den sjätte och sista gästen är ännu hemlig och kommer att presenteras i oktober. Jeanette Rosengren kallar personen i fråga för en av Sveriges mest kända författare.
Biljetterna till Bokens Dag den 24 november släpps den 13 september via Malmö opera. Telefonbokningen öppnar klockan 12 och den fysiska biljettkassan klockan 15. Men även om man inte får tag på en biljett så kan man gå på Bokens Dag. I Operans foajé så kan man kolla bland förlagens bokbord, få böcker signerade och lyssna på författarna på förscenen.
– På förscenen ska Malmö stads tidigare stadsträdgårdsmästare Gunnar Ericson samtala med Sydsvenskans Martin Andersson. De är bägge bokaktuella. Ericson är en av författarna till ”Träd i Malmö” och Martin Andersson ger ut ”Malmö: Då och nu”. De ska samtala kring Malmös historia, berättar Jeanette Rosengren.
Håll koll på Malmös litteraturscen – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen