Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skåne starkt fäste för både SD och M

Rikstrenderna slår igenom i valet till landets regioner och landsting. Men i Region Skåne har inte bara SD ett starkt fäste, utan också M.

Sverigedemokraterna gick fram ännu mer i regionvalet än i riksdagsvalet, där SD fick 17,6 procent av rösterna. I regionvalet i Skåne landar SD på 19,8 procent, jämfört med 14,5 procent 2014. Det gör Region Skåne till partiets näst starkaste landsting efter Blekinge där SD fick 20,6 procent av rösterna.
För Moderaterna är Skåne det tredje bästa landstinget. Här fick M 22,6 procent enligt det preliminära valresultatet, jämfört med 22,3 2014. Starkaste landstingsvalet gjorde partiet i Halland där man fick 23,2 procent av rösterna. Kronobergs län följer därefter, med 22,8 procent.
I ytterligare fyra regioner och landsting gjorde M ett bättre resultat än riksdagsvalets 19,8 procent. Ett av dem är Stockholm där M fick 22,2 procent. Det är dock ett rejält bakslag jämfört med förra valet och M mister nio mandat i landstingsfullmäktige, men utgör tillsammans med övriga allianspartier det största blocket.
I den tredje storstadsregionen, Västra Götaland, är läget ovisst. Där har allianspartierna och MP styrt regionen med 76 av de 149 mandaten i regionfullmäktige. Efter stora tapp hos både M och MP saknar nu de blågröna egen majoritet men förhandlar om fortsatt styre.
I hela 14 län fick Socialdemokraterna en större andel röster än i Skåne där S stannade på 27,3 procent, en minskning med nästan fem procentenheter jämfört med 2014 då S fick 32,4 procent av rösterna.
Trots att M i Skåne ökat något ser partiet ut att tappa ett mandat i regionfullmäktige, men blir tillsammans med övriga allianspartier ett större block än det rödgröna.
Fakta

Den preliminära mandatfördelningen i regionfullmäktige (inom parentes skillnaden jämfört med 2014).

Moderaterna 34 (-1)

Centerpartiet 10 (+3)

Liberalerna 10 (+1)

Kristdemokraterna 8 (+3)

Socialdemokraterna 41 (-10)

Vänsterpartiet 10 (+2)

Miljöpartiet 6 (-5)

Sverigedemokraterna 30 (+7)

Gå till toppen