Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Sonderande samtal – men nytt styre i Lund lär dröja

Det kommer att dröja länge innan det är klart vilka partier som styr Lund de kommande fyra åren. Den bedömningen gör partierna, som nu börjat prata med varandra, men ännu inte gått in i regelrätta förhandlingar.

För att nå majoritet i Lunds kommunfullmäktige krävs 33 mandat.Bild: Källa: Valmyndigheten.
Valresultatet i Lund blev minst lika oklart som på riksnivå. Inget av de traditionella blocken är i närheten av egen majoritet. Sverigedemokraterna och Förnyalund hamnar som vågmästare.
Flera av Lundapartierna har nu börjat föra sonderande samtal med varandra, även om det än så länge inte handlar om konkreta förhandlingar. Partirepresentanter som Sydsvenskan talar med tror att det kommer att dröja länge innan ett nytt styre är klart.
Inställningen till de båda möjliga vågmästarpartierna skiljer sig totalt.
Inget parti har ens kontaktat SD än så länge, enligt Hans-Olof Andersson (SD).
– Det är alldeles tyst. Vi skulle teoretiskt kunna börja ringa de andra, men vi tycker att det är vi som har en styrkeposition och inte ska behöva jaga de andra, säger han.
Förnyalund har däremot fått flera inbjudningar, berättar Börje Hed (FNL). Och i vilken vågskål partiet ska lägga sina mandat är fortfarande en öppen fråga.
– Vi är oberoende av blocken, det står till och med i vårt valprogram. Vägledande för oss är i vilken mån vi kan förverkliga våra viktiga frågor genom olika typer av samarbeten. Men vi måste också titta på möjligheterna att få ett fungerande styre i Lund, säger Börje Hed.
Han nämner nedgrävning av järnvägsstationen, förändring av fritt sök till gymnasiet och bevarande av åkermark som tre viktiga frågor för partiet.
Och det är uppenbart att båda blocken hoppas på FNL.
– Med tanke på hur FNL har profilerat sig under valrörelsen, med ganska tunga krav på mer resurser till förskolan och mindre barngrupper, sänkning av kollektivtrafiktaxan och en hel del annat som är dyrt, så borde det naturliga vara att förhandla med den rödgröna sidan, säger Mats Olsson (V).
– De har lovat saker som är omöjliga att kombinera med den borgerliga politiken som går ut på att fortsätta att skära ner.
Philip Sandberg (L) är av en annan åsikt:
– Förnyalund står både Liberalerna och resten av alliansen nära i många frågor som har med den ekonomiska politiken och valfrihet att göra. Personligen tror jag att det skulle bli en ganska stor svekdebatt inom FNL om de skulle välja att gå i koalition med vänstersidan.
Sandberg utesluter bara två partier när det gäller organiserat samarbete: V och SD.
Samma inställning har Christer Wallin (M), med reservation för att partiets nya fullmäktigegrupp ännu inte tagit ställning.
– Vi håller nästan alla dörrar öppna. Men ytterlighetspartierna tror jag inte att vi ens kommer att fundera på, varken V eller SD, säger han.
Även Kristdemokraterna ser FNL som ett borgerligt parti och utesluter att samarbeta med SD.
– Lundaborna är de stora förlorarna eftersom det är svårt att få en stor majoritet, säger Torsten Czernyson (KD).
För Miljöpartiet uppger Karin Svensson Smith att man tänker prata med alla utom SD.
– Så som valresultatet ser ut så krävs det lite extra för att forma en majoritet i Lunds kommunfullmäktige, säger hon.
– Det kan också vara så att man kan vara en minoritet, men där oppositionen är väldigt splittrad.
Även S tänker tala med alla utom SD. Anders Almgren tycker att tonen i samtalen hittills har varit bra och positiv.
– Det finns en uttalad vilja att hitta lösningar – ingen klackarna-i-backen-inställning.
– Vår ambition från Socialdemokraternas sida är att i första hand söka ett majoritetsstyre, men ett minoritetsstyre är också ett alternativ.
Sydsvenskan har även sökt toppnamnen för Centerpartiet och Feministiskt initiativ.
Läs alla artiklar om: Valresultat Lund 2018
Gå till toppen