Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Sonesson (M) håller fortsatt dörren på glänt för SD i Staffanstorp

Att Moderaterna är Staffanstorps största parti råder inga tvivel om efter helgens val. Men om det blir allianspartierna eller Sverigedemokraterna som ska styra tillsammans med dem är fortfarande oklart.

Den senaste mandatperioden har Staffanstorp styrts av alliansen, ledd av Moderaterna. Men under valrörelsen har tonen från Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande, hårdnat mot flera av de andra allianspartierna.
På sin Facebooksida har Christian Sonesson under sommaren gjort olika utspel mot andra allianspartier.
På sin Facebooksida har Sonesson vid flera tillfällen gått till angrepp mot Socialdemokraterna – men också mot Centern och Liberalerna.
Den 23 augusti skrev han att Liberalerna och Centerpartiet bryter alliansen i Staffanstorp. Tre dagar senare, den 26 augusti, postade han ett långt inlägg där han bland annat skrev: ”Känner du att Staffanstorp ska förändra sin karaktär och att du är beredd att betala för en mer osäker tillvaro, så ska du lägga din röst på något av partierna L, C, S, MP, SPI eller V.”
Mitt i sommaren gick Sonesson dessutom ut och öppnade dörren på glänt till ett samarbete med Sverigedemokraterna.
Nu, ett par dagar efter att vallokalerna stängt, är det inte klart om alliansen i Staffanstorp kommer att överleva. Men klart är att Moderaterna, med sina cirka 43 procent av rösterna i kommunvalet, måste hitta en samarbetspartner för att få majoritet i fullmäktige.
Vilka vill ni helst styra tillsammans med?
– Det är för tidigt att säga något om det än. Vi går vidare med ett fantastiskt valresultat och det enda som är säkert är att Moderaterna kommer styra Staffanstorp, säger Christian Sonesson.
Partiet ska nu vänta in att de sista poströsterna räknas. Sedan ska man sätta sig ner och omvandla sitt valprogram till en handlingsplan.
– De som ingår ett styre med oss kommer att behöva gå med på stora delar av den.
Du har haft en ganska hård ton mot Centern och Liberalerna. Ser du ett fortsatt samarbete med dem?
– Vi kommer inte att förhandla om sådana saker i media.
Är ett M och SD-styre i Staffanstorp fortfarande en möjlighet?
– Vi stänger inga dörrar, säger Christian Sonesson.
Gå till toppen