Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

SPI Välfärden försvinner från Staffanstorp

Valet den 9 september blev spiken i kistan för SPI Välfärden i Staffanstorp. Partiet förlorade sitt enda mandat i kommunfullmäktige och kommer nu med största sannolikhet att läggas ner för alltid.

Maths Johansson, SPI-ordförande i Staffanstorp, säger att det inte finns något intresse för hans parti bland kommuninvånarna längre.Bild: Linda Berglund
– Det är vemodigt, säger partiets ordförande i Staffanstorp, Maths Johansson.
– Vi hade hopp om att få sitta kvar, men rösterna räckte helt enkelt inte.
Oddsen var emot SPI redan från början. Sedan valet 2014 har tröskeln för att komma in i landets kommunfullmäktige höjts, från 1,5 procent till 2 procent. 2014 valdes SPI in i Staffanstorps kommunfullmäktige med 1,7 % av rösterna, men i årets val fick partiet bara 0,8 procent.
Därmed kommer partiet att åka ur Staffanstorps kommunfullmäktige vid årsskiftet.
Maths Johansson tror att en viktig anledning till valförlusten är att partiet inte längre finns på riks- och landstingsnivå, vilket gör det svårt för partierna ute i kommunerna att hävda sig.
–Jag tror vi synts för lite i medier och sånt. Vi är enda partiet i Staffanstorp som inte finns i riksdagen. De andra partierna får ju exponering varje dag, men vi har försvunnit i den mängden, säger han.
Vad händer nu för SPI i Staffanstorp?
–Förmodligen kommer vi avveckla partiet under nästa år. Troligen finns vi inte ett år från idag, säger Maths Johansson.
Innan det händer ska partistyrelsen i Staffanstorp träffas nu på fredag och analysera vad som gick fel, och även diskutera den eventuella avvecklingen av partiet. Man kommer troligtvis också närvara vid partiets årsstämma i mars 2019.
Maths Johansson har under de senaste fyra åren varit SPI:s enda representant i Staffanstorps kommunfullmäktige. Att partiet nu åker ur fullmäktige innebär en stor förändring för honom personligen.
–Jag kommer att sakna arbetet i fullmäktige. Det har inneburit mycket arbete och varit en stor del av mitt liv, säger han.
Vad kommer du att göra istället?
–Jag är pensionär så det är inte helt enkelt att börja med något nytt. Jag tror jag kommer resa och läsa mer, säger han.
Gå till toppen