Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Stortorget restaurang stannar kvar på torget

Restaurangen har efter en hyrestvist skrivit nytt hyreskontrakt med fastighetsägaren, som även skrivit 25-årigt kontrakt med ny hyresgäst för lokalen Herkules bar och gamla Lilla teatern.

Det var i måndags som parterna förlikades i Hyresnämnden. Hyresavtalet som gällt i sju år löper ut i september och först nu är ett nytt avtal på plats.
– Under måndagen kom vi fram till en uppgörelse och jag hoppas att båda parterna är glada. Det är bara att fortsätta fem år till, säger fastighetsägaren Thomas Löfgren.
Vad nya månadshyran blir vill han inte avslöja, men den befinner sig någonstans i spannet mellan 35 900 kronor, som Stortorget hoppades fortsätta med, och 87 500 kronor, som Thomas Löfgren ville ha.
– Det är inget vi pratar rakt ut om, men jag tror att vi tillmötesgått hyresgästen på ett bra sätt.
Läs mer: Fastighetsägaren vill dubblera hyran för restaurang Stortorget – risk att de tvingas lämna lokalerna
Hyresavtalet för Herkules bar, som också drivs av Thomas och Lana Persson, är däremot uppsagt. Nattklubben Herkules bar stänger vid månadsskiftet och lokalen ska användas av en ny hyresgäst som flyttar in i Lilla teaterns gamla lokaler.
Vilken verksamhet det blir vill Thomas Löfgren inte säga men ett 25-årigt kontrakt skrevs under i augusti. När Herkules stänger vidtar omfattande renovering och ombyggnad som ska vara klar till sommaren nästa år. Efter sommaren nästa år flyttar den hemliga hyresgästen in.
– Vi har tecknat ett nytt avtal som gäller för 25 år som avser Herkules lokal på bottenvåningen och hela bankhallen, gamla Lilla teatern.
Glassbaren på Kyrkogatan blir ingång till den nya affärslokalen.
– Avsikten är att huvudentrén ska bli från Kyrkogatan. Jag tror att det blir ett lyft för den gatan och för hörnan. Som jag sett det är hörnan död på dagtid, Herkules har ju varit nattklubb. Nu blir det affärsverksamhet öppet under dagtid, det blir trevligt för gatan, torget och staden.
Thomas Löfgren säger att avtalet tog tio månader att förhandla fram.
– Det står i avtalet att de själva vill gå ut med den informationen.
Kan du säga vilken bransch det rör sig om?
– Ja, det handlar om torra varor. Det är inte livsmedel och restaurang.
Lokalen är på runt 500 kvadratmeter.
– Vi ska göra ganska stora åtgärder som blir klara den första juni. Sedan antar jag att de flyttar in efter sommaren.
Sydsvenskan har sökt Thomas och Lana Persson.
– Vi vill ju hemskt gärna vara kvar, men handlar ju om vilken form av lönsamhet som det går att få, sa Thomas Persson till Sydsvenskan i juli.
Gå till toppen