Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

USA hedrar offren för 11 september-dåden

På årsdagen av 11 september-dåden hyllade USA:s president Donald passagerarna på det plan som störtade i Pennsylvania som hjältar. Han lovade att göra allt för att skydda USA från nya terrordåd.

President Donald Trump hans hustru Melania Trump besöker ett minnesmonument i Shanksville i Pennsylvania.Bild: Evan Vucci/AP/TT
Under gråa skyar i Shanksville i Pennsylvania besökte presidenten och hans hustru Melania Trump ett nytt minnesmärke över de 40 ombord på Flight 93 som ingrep mot kaparna för att hindra dem från att krascha planet i Washington.
– De klev ombord på planet som främlingar och de gick in i evigheten sammanlänkade som hjältar, sade Trump.
– Vi hyllar deras uppoffring med löftet att aldrig backa inför ondskans ansikte och göra vad som krävs för att hålla USA säkert, sade presidenten.
På den åker där planet störtade har ett permanent minnesmonument byggts.
Utanför försvarshögkvarteret Pentagon i Washington höll vicepresident Mike Pence ett tal till minne av dem som dog när ett annat av de fyra kapade planen kraschade in i byggnaden.
Även vid Ground Zero i New York uppmärksammades den 17:e årsdagen av terrordåden, som krävde närmaste 3 000 liv. I vad som blivit en årlig tradition läste efterlevande upp namnen på alla dem som dog i New York, där två plan flög in i tvillingtornen.
Fakta

Kapade fyra plan

Morgonen den 11 september 2001 kapades fyra plan av 19 terrorister med kopplingar till terrornätverket al-Qaida. Två av planen flögs med avsikt in i tvillingtornen vid World Trade Center i New York, som rasade. Det tredje kraschade in i försvarshögkvarteret Pentagon och det fjärde störtade på en åker i Pennsylvania.

Upp till 18000 personer fanns på plats vid World Trade Center när planen träffade tornen och de flesta hann alltså evakueras.

Sammantaget dödades 2 977 människor i attackerna.

Tusentals frivilliga hjälpte efter attackerna till att rädda och ta hand om andra offren samt att städa upp efter förödelsen. Vid en ceremoni 30 maj 2002 plockade man upp den sista biten stål efter World Trade Center.

Källa: 9/11 Memorial

Gå till toppen