Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åklagaren begär 16-åringen fortsatt häktad

Åklagaren begär att häktningen av den 16-årige pojke som är misstänkt för mordet på en hemlös man i Huskvarna ska förlängas. Ny förhandling hålls vid Jönköpings tingsrätt på torsdagen.

Vi jobbar intensivt. Det här kräver en stor kartläggning. Det blir många förhör åt alla håll. Det är mycket att gå igenom och dokumentera, att skapa struktur, säger kammaråklagare Linda Schön.Bild: Adam Ihse/TT
Det har nu gått drygt en månad sedan en hemlös man i 50-årsåldern hittades död i en park i Huskvarna. En 16-årig pojke sitter häktad misstänkt för mord. En pojke som är under 15 år är också misstänkt för mordet och har tilldelats ett juridiskt biträde.
I en inlaga till tingsrätten begär nu åklagaren att häktningen av 16-åringen ska förlängas ytterligare två veckor. Utredningen av mordet pågår med full kraft.
– Vi jobbar intensivt. Det här kräver en stor kartläggning. Det blir många förhör åt alla håll, säger kammaråklagare Linda Schön till Jönköpings-Posten.
Enligt Anders Tolke, försvarsadvokat åt 16-åringen, förnekar pojken brott och kommer därför att begära att bli släppt.
"Dessutom bestrids att det föreligger sådana synnerliga skäl som krävs för fortsatt häktning", skriver Tolke i ett sms till TT.
Åklagarmyndigheten kartlägger inte bara själva mordet utan även händelser som skett tiden innan mordet. Och alla inblandade är under press, både vad gäller utredningen och häktningen.
– Vi har lånat in personal från hela polisregionen för att kunna göra utredningen skyndsamt eftersom det handlar om unga människor, säger Stefan Sundling, chef för polisens grova brottsgrupp, till SVT Jönköping.
Speciella regler gäller när det handlar om mål med misstänkta under 18 år. Det är därför åklagarmyndigheten driver på. När en person som är 15–17 år misstänks för att ha begått ett brott gäller särskild lagstiftning som säger att rättsprocessen ska gå skyndsamt. Enligt paragraf 4 i det som kallas LUL ska "beslut i åtalsfrågan fattas så snart det kan ske och senast inom sex veckor från dagen för delgivning av brottsmisstanke".
– Tidsfristen får överskridas, men bara om det är nödvändigt. När det gäller större eller mer komplicerade mål är det svårt att hinna på sex veckor, säger tidigare ungdomsåklagaren Karolin Hellsberg.
Det kan vara många som ska höras, unga som ska höras med videoförhör som tar extra tid eller uppgifter från rättstekniska utredningar från NFC.
Den rättsliga processen kan sedan bli komplicerad. 16-åringen kan ställas inför rätta men för den som är under 15 år gäller andra regler. Där kan man, om någon så begär, hålla en så kallad bevistalan som försöker fastställa vad det är som hänt. Men det utdöms inget straff.
– Man kan ha en rättegång och en bevistalan samtidigt. Om inte annat så kan man åberopa den unge som så kallad medmisstänkt. Då spelar det ingen roll om man är under 15 år, säger Lars-Erik Bergström, lagman vid Falu tingsrätt som själv gjort just så vid flera tillfällen.
– Det skulle vara helt uteslutet att man hade separata rättegångar. Det skulle se parodiskt ut.
Med en gemensam rättegång och bevistala kan rätten fastställa vad som hänt. Och den som är straffmyndig, om han döms, få sitt straff, medan den som är under 15 år förklaras skyldig men tas om hand av sociala myndigheter.
Fakta

Detta har hänt

8 augusti:En hemlös man från Rumänien hittas död i en park i Huskvarna.

15 augusti:Efter obduktionen drar polisen slutsatsen att det handlar om ett mord och ändrar rubriceringen.

16 augusti:Flera personer samlas i Frälsningsarméns lokaler för att hedra minnet av den döde mannen.

Mitten på augusti:Filmklipp börjar cirkulera på sociala medier.

20 augusti:En pojke, under 15 år, förhörs av polis misstänkt för misshandel.

21 augusti:En annan pojke, också han under 15 år, förhörs av polis misstänkt för ofredande.

25-26 augusti:En 16-årig pojke anhålls i sin frånvaro av åklagaren misstänkt för mord.

27 augusti:Klockan 08.50 på morgonen grips den misstänkte pojken. Han tilldelas en advokat och anhålls senare under dagen.

Samma dag förordnar tingsrätten en annan pojke, under 15 år, ett juridiskt biträde. Enligt uppgifter är också han misstänkt för mordet.

Senare på eftermiddagen skickar Åklagarmyndigheten ut ett pressmeddelande och bekräftar att en person gripits.

30 augusti:16-åringen häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord.

3 september:16-åringen överklagar häktningen till Hovrätten.

5 september:Hovrätten följer tingsrättens linje och meddelar att 16-åringen ska sitta häktad.

10 september:16-åringen överklagar häktningen till HD.

11 september:HD beslutar att inte bevilja prövningstillstånd så häktningen står fast.

12 september:Åklagaren lämnar in begäran om förläng häktning av 16-åringen.

13 september:Omhäktningsförhandling hålls i Jönköpings tingsrätt.

Fakta

Lag med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare (LUL)

4 § En förundersökning mot den som inte har fyllt arton år och som gäller brott på vilket fängelse kan följa skall bedrivas med särskild skyndsamhet. Förundersökningen skall avslutas och beslut i åtalsfrågan fattas så snart det kan ske och senast inom sex veckor från dagen för delgivning av brottsmisstanke enligt 23 kap. 18 § första stycket rättegångsbalken. Tidsfristen får överskridas endast om det är nödvändigt med hänsyn till:

1. att den misstänkte skall delta i medling enligt lagen (2002:445) om medling med anledning av brott, eller

2. utredningens beskaffenhet eller andra särskilda omständigheter. Lag (2006:894).

Källa: lagen.nu

Gå till toppen