Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Älska Svedala får vänta på sitt valresultat – är ändå hoppfulla om plats i fullmäktige

Efter onsdagsräkningen har Älska Svedala fortfarande inte fått något valresultat.
– Vi tror att vi har kommit in så vi är lugna, säger Mats Bentmar, ordförande i partiet.

Mats Bentmar och de andra i partiet Älska Svedala får vänta på sitt valresultat till länsstyrelsen är klara med sin räkning.
Under onsdagen räknades alla utlandssvenskar röster tillsammans med förtidsrösterna i kommun- och riksdagsval. Mandatfördelningen från i söndags består i Svedala kommun, men när man tittar på diagrammet på valmyndighetens hemsida sticker stapeln med ”övriga” partier ut, eftersom den är fjärde störst efter S, M och SD.
Kategorin har 5,7 procent av rösterna och det är bland annat det nystartade fängelsekritiska partiet Älska Svedala ingår.
– Vårt mål var att komma in i fullmäktige och det känns som vi har gjort det. Hur bra och hur väl kan vi vänta lite med, säger Mats Bentmar, ordförande för Älska Svedala.
De andra partierna som han tror kan ingå i kategorin ”övriga” är Trygghetspartiet och Medborgerlig samling.
– Men jag har inte sett någon representant från dem i kommunen under hela hösten så de har inte varit så aktiva.
Att Älska Svedalas röster inte redovisats för sig är ett beslut som tagits av kommunen.
– Kommunen kan själv välja vilka partier som ska brytas ut, förklarar enhetschef Leif Nyberin på Länsstyrelsen Skåne, som leder arbetet med valet.
Länsstyrelsen håller på att kontrollräkna alla röster nu, och när de är klara kommer Älska Svedala få ett resultat.
– Jag skulle tro att vi har räknat klart Svedalas röster i början av nästa vecka. Jag vågar inte säga exakt. Men helt klart är ju att de andra partierna kommer förlora mandat, säger Leif Nyberin.
Det är en slutsats som även Mats Bentmar kommit fram till.
– Det kommer bli en förändring. Det kommer att försvinna mandat från ett eller två partier så det här är nog mer plågsamt för de andra än för oss. Vem ska tappa mandat? Är det S, M eller kanske SD? säger han.
– Vi tror att vi har kommit in så vi är lugna. Man kan säga att vi har tagit ut segern lite i förskott, men jag tror faktiskt att vi har fått ett mandat i alla fall.
Skulle partiet komma in i fullmäktige öppnas dörren för en folkomröstning i fängelsefrågan. Nyligen lämnades 2 500 namnunderskrifter, vilket är mer än tio procent av befolkningen, in till kommunen med krav på omröstning. SD har sagt att de kommer stödja kravet på folkomröstning, och även KD. Om deras tretton respektive ett mandat kvarstår, samtidigt som Älska Svedala får två mandat, utgör de en tredjedel av ledamöterna i fullmäktige vilket är vad som krävs för en folkomröstning.
Sydsvenskan har försökt nå representanter för Svedala kommun för en kommentar kring valet att inte bryta ut Älska Svedala i röstredovisningen, men har inte fått svar.
I en tidigare version av artikeln stod det att kommunen valt att räkna Fi:s röster istället för Älska Svedalas. Det stämmer inte eftersom kommunen är tvungen att redovisa Fi:s röster.
Gå till toppen