Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Behöver Lund ännu ett centrum i centrum, en biograf vid en biograf?

Skulle kommunen kunna tvångsarrendera tomma lokaler om fastighetsägaren inte hittar nya brukare inom några månader? Det frågar sig Karin Göransson.Bild: Bengt Arvidson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Hur bygger man stad? Ett ämne för arkitekter, stadsplanerare, forskare men inte minst stadens invånare. Demokratiska processer, samverkan och inkluderande är grundbultar. Formgivning och design kommer sen. Att samhället utvecklas i takt med medborgarnas vilja och inflytande är A och O. Styrkan i Lunds kommun är och förblir den mänskliga skalan. Starka traditioner, historiska byggnader, stråk, karaktärer och människor som kanske aldrig flyttar. Eller återvänder. Hur interagerar då kommun, invånare och privata intressen?
Låt oss skärpa perspektivet en stund för att gemensamt reflektera. Vad är utvecklande och etiskt hållbart för Lund? Bortse från estetik, ty vad en tycker är fint tycker en annan är fult. Politiker och tjänstemän har utsett två stjärnarkitektkontors, Marge och danska CF Möller, förslag till finalister inför omgörningen av kvarteret Galten vid Bankgatan och Mårtenstorget. Förföriska illustrationer. Men är det egentligen det som Lund behöver just nu? Behöver vi ett nytt centrum i centrum? Bygga fler tomma lokaler? Behöver vi en ny biograf bredvid en biograf?
Norra Europas mest välbesökta loppis är ett minne blott – besökssiffrorna har gått stadigt nedåt. Den skapades av invånare och besökare från när och fjärran. Ett stenkast från nyss nämnda torg och kvarter. Kommersen längs Södra Esplanaden reglerades av säkerhetsskäl. Alla loppissäljare måste legitimera sig och betala i förskott för en plats. Tusentals personer tappade på så sätt lusten att bidra till Lunds levande stadskärna med olika medel. Stora inkomster gick förlorade för restauranger och andra utövare, för konst- och kulturinrättningar som många utombys passade på att besöka.
Svaneskolan i centrum-Jutahusen är sedan decennier ett älskat högstadium.
Ett inriktningsbeslut pläderar för att Svaneskolan ska rivas och Hedda Andersson-gymnasiet (HAG) byggas. Det framhåller en mängd fördelar, bland annat det centrala läget för alla pendlande ungdomar från grannkommunerna. Ett annat är den motion de får genom trappspring mellan våningsplanen. Dessa aspekter tar sin utgångspunkt i barnens bästa. Var finns då barnkonsekvensanalysen och andra analyser som miljö, trafik, järnväg, jämställdhet bara för att nämna några. De lyser med sin frånvaro. Kommunstyrelsens ordförande Almgren besvarar den massiva kritiken med att nu ska äntligen Helgo Zettervalls Parkskola renoveras. Att den inte uppfyller grundläggande krav säger han inget om.
Hedda Andersson-gymnasiet ska dessutom binda ihop och göra något mer av de tidiga 1900-talskvarteren. Två av Sveriges största gymnasier på samma gata, läs 5 000 studenter. Dag och natt då uthyrning av lokalerna är på tapeten efter skoltid. Varför måste Lunds kommuns ledning förverkliga detta? Sannolikt för att skolpengen i fritt sök är en hägrande inkomst. Men vad gemene man kanske inte vet är att hemkommuner ansvarar för att alla behöriga ungdomar ska erbjudas utbildning på nationella program. Alltså, Lund måste inte bygga ytterligare ett gymnasium.
Addera istället för att radera Svaneskolan. Förstärk tak, lägg till plan, underhåll och förvalta det utmärkta som redan finns för de yngre tonåringarna. Utveckla en trygg plats för nyanlända och ensamkommande att integreras i en ”lagom” skala både för studier och fritid. Knyt ihop Trollebergsvägen med en enkel trappa och ramp för dem som har ärenden in i Jutahusen. Håll i minnet att Jutahuskvarteren begränsas av kolonilotter och tågräls.
Privata aktörer i Lund. Hur funkar de? Vad hände med Stortorget 1? Försäljningen 2013 av det gamla bankpalatset blev juvelen i kronan för Thomas Löfgrens växande fastighetsimperium. Lilla Teatern fick flytta ut, vilket tomställde 550 kvadratmeter på bottenplan. Nu är har det gått fem år! Lilla Teatern hade ingen tydlig vision, hälsade dåvarande kulturchef. Efter 75 år på scen! Och hundratusentals besökare genom åren.
Fler sjunger sin svanesång. ”Anledningen till att jag säger upp Herkules bar och klubb är att jag behöver en entré och skyltfönster mot Stortorget för den verksamhet som ska flytta in. Det kan vara så att folk blir upprörda men jag måste se på detta ur ett långsiktigt perspektiv”, säger Löfgren i Sydsvenskan i augusti 2017. Det borde vara tvärtom, att kommunledningen ser ur långsiktiga perspektiv. En av få vattenhål har i många år varit Herkules bar. Löfgren gör en salto mortale om han inte kan visa att detta blir så mycket bättre för Lund och dess invånare.
Privata imperier måste bidra väldigt mycket till Lunds speciella egenart. Borde inte Lunds ledning borga för att fastighetsägare måste leverera? Åtminstone i gatuplan? Hitta sätt att samverka genom lagar, föreskrifter och experter. Skulle kommunen kunna tvångsarrendera tomma lokaler om fastighetsägaren inte hittar nya brukare inom några månader?
Till sist, Lunds ledning ska inte föra medborgarna bakom ljuset genom att ibland nitiskt hänvisa till lag och ibland tolka fritt eller inte alls.

Karin Göransson

Karin Göransson är arkitekt, konstvetare och skribent bosatt i Jutahusen i Lund.
Gå till toppen