Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

David Isaksson: David Isaksson: "Frågan är om inte vi kan ana en ny rysk bild av Sverige"

En vanligt förekommande bild av Sverige i ryska medier är att landet på grund av invandringen gått från idyll till en scen ur Mad Max. HD-Sydsvenskan har berättat om kanalen ”TV-centers” program där Malmö framställs som en laglös stad i vilken myndigheterna ljuger för att skydda invandrare.
Att det skrivs så mycket om Sverige är ett sätt att påminna den ryska publiken om att kaos följer om det inte finns en stark ledare. Det finns också en kommersiell aspekt. Dramatiska berättelser lockar tittare.
Efter valet menar både liberala och statstrogna ryska medier att Sverigedemokraterna vann. Men i stort saknas riktigt triumfatoriska skildringar om att folket nu har protesterat mot invandringen. Kanske på grund av att SD:s framgång trots allt inte blev så stor. Men frågan är om inte vi kan ana en ny bild av Sverige.
Den ganska Kremlvänliga Gazeta.ru menar att det nu finns en möjlighet att Moderaterna kommer blida regering med stöd av högerextrema SD. Tidningen anser att en sådan inte skulle vara gynnsamt för Ryssland eftersom Sverigedemokraterna till skillnad från andra extremhögerpartier i Europa, inte vill närma sig Ryssland. Ett likande resonemang finns hos den statskontrollerade tv-kanalen NTV som också den betonar SD:s nazistkopplingar.
I framtiden kan alltså Rysslands kritik komma från både höger och vänster. Sverige ses som ett land med både invandrarkaos och högerextrem regering.
Gå till toppen