Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Dj från Lund med världen som arbetsfält

På en klubb i Tokyo såg hon en kvinnlig dj äntra scenen. ”Kan hon så kan jag” tänkte Elin Ekdahl och bestämde sig för att lära sig hantverket. Idag är hon dj och producent med uppdrag i flera länder.

Elin Ekdahl från Lund bestämde sig för att bli Dj när hon var i Japan.Bild: Cecilia Lindberg
Passionen för musik har hon haft med sig sedan barndomen. Men länge var det språkintresset och fascinationen för japan som drev Elin Ekdahl. Efter samhällsvetenskapligt program på Spyken började hon studera japanska.
– Efter något år åkte jag iväg till Japan för att plugga, och under flera år var jag växelvis i Japan och i Sverige. Jag ville verkligen lära mig att behärska språket och tog en bachelor i japanska, berättar Elin när vi ses på ett kafé i hemstaden Lund.
Det var i Japan som hon fick upp ögonen för att bli dj.
– Det var för tio år sedan på en klubb i Tokyo. På bottenvåningen spelades psytrance - den typ av musik som jag gillar. Där såg jag en kvinnlig dj spela ett set. Jag tyckte inte att det var särskilt bra, men jag tänkte: ”Kan hon så kan jag”. Det var där jag fick idén att börja spela.
Elin gick kurser i Stockholm och i London för att lära sig tekniken vid mixerbordet.
– Jag fick så småningom spelningar i Japan. En kväll när jag spelade på en klubb i Tokyo och många av mina kompisar hade kommit dit insåg jag att ”jag kan detta. Jag är till och med ganska bra på det”.
Elin beskriver genren psytrance som ”dansa-hela-natten-nonstop-musik”. Oftast är det ingen sång, men ljudeffekter och samplingar ingår. Genren trance ligger nära, men psytrance är snäppet mer underground, förklarar hon.
– Det är lite hypnotiserande, den typ av musik som spelades på ravefesterna på 90-talet.
Stämningen beskriver hon som härlig och bohemisk. Numera är psytrance-eventen inte illegala som de var på 90-talet, men ett visst hemlighetsmakeri hör till. Ofta avslöjas inte platsen för eventet förrän precis innan det ska äga rum.
Elin älskar musiken och dansen, men det finns också avigsidor som hon tar avstånd ifrån.
– Det är mycket droger och det är ingenting som jag själv håller på med. Jag har aldrig varit lockad, jag har sett så många negativa sidor av det. Jag dricker inte alkohol heller. Det finns musik som propagerar för droger, men det vill jag absolut inte vara en del av, säger hon.
På senare år har Elin även börjat producera egen musik och inlett en rad samarbeten med andra producenter världen över. Hittills har hon släppt tre låtar under namnet Kiraz, och flera är på gång.
Efter åren i Japan bestämde sig Elin för att flytta till L.A. Där var det lite trögt i början att få spelningar.
– I Japan hade jag en fördel av att jag ser annorlunda ut och att jag är tjej, men i L: A är konkurrensen mycket större.
Efter ett tag lossnade det även i L.A och en dag stod hon på stora scenen på sin egen favoritklubb Exchange L.A Downtown. Upplevelsen beskriver hon som stundtals magisk.
– Den bästa känslan är när jag får kontakt med publiken och jag verkligen känner att de är med. Då blir det ett utbyte där vi hämtar energi från varandra.
Efter fem år i Los Angeles bestämde sig Elin i våras för att flytta hem till Lund.
– Jag började fler förfrågningar från Tyskland och då är det smidigare att ha Lund som bas. Jag är också väldigt glad för att få vara nära min familj, det har blivit viktigare för mig under de senaste åren, säger Elin Ekdahl.
Gå till toppen