Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Föräldrar måste ha koll på hur barnen mår psykiskt

Gå hem och fråga dina barn om de eller deras kompisar har ångest så att de inte kan sova på natten, skriver Frida Savring och Ellinor Smith.Bild: isabell Höjman/TT isabell Höjman/TT
I dagens samhälle finns en ständig jakt på att blir störst, bäst och vackrast och samtidigt vara konstant lycklig. Sociala medier som för tio år sedan knappt var något har nu exploderat. Mitt i denna explosion föddes vi, 00-generationen.
Stressen och pressen från föräldrar men också kompisar och lärare är stor. Pressen är inte alltid medveten press men eftersom vår meritpoäng hänger över oss på en lite skör tråd och därmed våra framtidsutsikter hänger över våra huvuden konstant så blir det kaos och katastrof. Den slutliga antagningen till gymnasieskolorna i Lund 2018 visar att du behöver ungefär 260 och 320 meritpoäng för att komma in på ett naturvetenskapligt program.
Då behöver du ha ett medelbetyg på ungefär C eller A – det beror helt på om du vill gå på en högt ansedd skola eller något som dina klasskamrater ser som en skola för idioter utan ambition, för du vill väl inte vara idioten i klassen?
Siffror från socialtjänsten visar att psykisk ohälsa hos barn och ungdomar har ökat med 100 procent på tio år. Vad kan detta bero på? Undersökningen visar att psykisk ohälsa eller missbruk hos föräldrar inte har något tydligt samband med denna drastiska ökning. De slår istället fast att andra faktorer spelar in, som skolmiljö eller andra samhällsförändringar.
Gå hem och fråga dina barn om de eller deras kompisar har ångest till den graden att de inte kan sova på natten. Vi som skrivit den här insändaren är ganska säkra på att de flesta kommer svara ja och på frågan om de vet någon i sin direkta närhet som har haft eller har självskadebeteende eller en annan form av psykisk ohälsa så kommer nog nästan lika många svara ja. Detta är väldigt sorgligt och inget du skulle önska din värsta fiende.
Så hur ska politikerna fixa till detta?
Föräldrar måste bli informerade om detta och hur mycket psykisk ohälsa det finns och faktiskt ta tag i att prata med sina barn. Elevhälsoteam måste bli mer tillgängliga och lyftas fram mer för eleverna och föräldrarna. Ansvar ligger även hos lärarna att informera eleverna om psykiska sjukdomar samt hänvisa till BUP och elevhälsoteam. Detta kommer hjälpa Sverige till en generation som inte går sönder på mitten.

Frida Savring

Ellinor Smith

Skribenterna går i nian på Lerbäcksskolan i Lund.
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen