Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Fredrik Ljunghill tar vid efter Christer Wallin

När Moderaterna efter onsdagskvällens möte med partiets nya fullmäktigegrupp valde vilka som ska förhandla med de andra partierna om makten så blev det inte topptrion på valsedeln.

Fredrik Ljunghill tar vid efter Christer Wallin.Bild: Ingemar D Kristiansen
En ny trio ska representera Moderaterna i diskussionerna.
– Det är Fredrik Ljunghill, Birger Swahn och Göran Brinck. Göran Brinck har ju en gång i tiden varit kommunalråd och förhandlat för Moderaterna tidigare. Det är viktigt nu när det kommer till att förhandla om regering i Lund, säger Göran Wallén, ordförande för mötet.
Vad var det för fel på de tre översta på listan?
– Det var inget fel på dem. I demokratisk ordning har hela fullmäktigegruppen kommit fram till att det är de här som vi vill ha som förhandlare, säger Göran Wallén.
Läs mer: Tyst från nyckelpersoner inom Moderaterna
Moderaternas fullmäktigegrupp består av elva kommunfullmäktigeledamöter och sex ersättare. Gruppen beslutar om vilka som ska ha Moderaternas toppositioner och kommer att ha flera möten framöver.
Fredrik Ljunghill har varit politisk sekreterare de senaste mandatperioderna och arbetat nära både Christer Wallin och Mats Helmfrid.
– Jag är väldigt tacksam för förtroendet och väldigt ödmjuk inför uppgiften. Vi har en viktig tid framför oss och ska bygga för framtiden. Partiförhandlingar är ett steg och sedan har vi hela mandatperioden. Jag känner ett starkt stöd från gruppen. Beslutet togs enhälligt. Det viktigaste för oss nu är att se till att få fram ett starkt styre för Lunds kommun, säger Fredrik Ljunghill.
Läs mer: Vem är Fredrik Ljunghill – som kan bli Lunds mäktigaste politiker?
Christer Wallin tar ett steg tillbaka.
– Nu har vi inlett föryngringsprocessen och jag var väldigt glad att kunna föreslå Fredrik Ljunghill. Med den energin som de yngre har tror jag att vi återigen kan bli ett större parti i nästa val, säger han.
Borde inte ni i topptrion på listan vara de som förhandlar?
– Jo, men vi är tre runt 60 år och 60-plussare.
Men det var ni redan före valet.
– Jo, men så förlorade vi ju. Om vi vunnit valet då hade den här diskussionen aldrig kommit upp. Men jag tycker att politiker ska ta sitt ansvar. Jag ställer min plats till förfogande direkt och hade egentligen velat göra det på valnatten, men det får ske under ordnade former. Det känns skönt.
Christer Wallin fortsätter i kommunfullmäktige.
– Om inte någon kräver det, så lämnar jag inte min plats där.
Tar Fredrik Ljunghill över nu?
– Det är nog många som hoppas att han verkligen vill göra det. Nu är han ju "bara" förhandlingsledare men man sätter ju inte honom att göra det om han inte axlar ansvaret sedan.
Christer Wallin återkommer till föryngringen och exemplifierar med sig själv Mats Helmfrid och Louise Rehn Winsborg.
– Tre 60-åringar i topp. Man kan undra ibland vad våra egna medlemmar tänkte när de valde oss. Säkra kort, ja kanske det. Man har valt oss på meriter för att man känner oss. Hela systemet med provval kan man egentligen ifrågasätta.
Du låter desillusionerad.
– Nej, inte alls, tvärtom. Detta är början på något nytt. Det blir jättebra, säger Christer Wallin.
Lättad?
– Ja, det kan man kanske säga istället. Att backa i ett val där man borde gå framåt då, är det dags att fundera på något annat. Jag ska stödja Fredrik till hundra procent.
Fredrik Ljunghill kan bli ny ordförande i kommunstyrelsen.
– Jag hade inte föreslagit honom om jag inte trott det. Jag har jobbat med honom i flera år och har ett mycket stort förtroende för honom. hans energi och hans insikt i politiken och hans näsa för att fånga upp strömningar, säger Christer Wallin.
Läs alla artiklar om: Valresultat Lund 2018
Gå till toppen