Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Här räknas Lunds sista röster

Se till att det finns kaffe och att vallagen följs. De är de viktigaste uppgifterna för valsamordnaren Johannes Härri. Under onsdagen räknade 32 personer Lunds 3000 sista röster i valet 2018.

”Det är härligt att se engagemanget, och att människor vill tillbringa så många timmar här”, säger valsamordnaren Johannes Härri i Komvux lokaler på Gastelyckan där rösträkning pågår.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Behöver vi spara ytterkuverten från utlandsrösterna? undrar en valarbetare vid de åtta rösträkningsborden i Komvux lokaler på Glimmervägen.
Här går åtta grupper med vardera fyra personer igenom de sista poströsterna, och ser till att de hamnar i gul, blå respektive vit låda.
Under denna rösträkning får även rösterna som inte godkändes på valdagen, till exempel för att det stod något på kuvertet eller för att det fanns två sedlar i ett kuvert, en andra granskning.
– På valdagen var det åtta personer som räknade i varje lokal. Nu räknar vi från alla distrikt tillsammans, berättar valsamordnaren Johannes Härri.
Förhoppningen är att de cirka 3000 rösterna ska vara inrapporterade senast klockan 20 på onsdagskvällen.
För statsvetaren Johannes Härri som gör debut som valsamordnare är den största utmaningen att få ihop logistiken när det händer mycket samtidigt.
– Det är ett väldigt brett och roligt arbete. Praktiska saker blandas med det teoretiska. Du ska se till att det finns kaffe och att vallagen följs. Det är härligt att se engagemanget, och att människor vill tillbringa så många timmar här, säger han.
Årets val är det andra där Clara Ramshage gör en insats. Marianne Karlsson har varit valarbetare sedan någon gång på åttiotalet.Bild: Ingemar D Kristiansen
En av dem som gör dagsverke i demokratins tjänst är Clara Ramshage som studerar till en politisk kandidat-examen. Hon arbetade som valförrättare redan som 18-åring i valet 2014.
– Jag är allmänt politiskt intresserad, och det är spännande att se hur arbetet går till ur demokratisk synpunkt, säger hon.
Mittemot henne sitter Marianne Karlsson som har arbetat med val sedan åttiotalet.
– Men just den här funktionen har jag inte haft tidigare. Jag har varit kontrollant åt valnämnden och tagit emot röster på länsstyrelsen. Det är roligt att arbeta med något högaktuellt, och spännande att se hur rösterna fördelar sig, säger hon.
Det mest utmanande för Johannes Härri som valsamordnare är att allt tagit längre tid än beräknat.
Vilken är den mest oväntade händelsen under röstperioden?
– En spindel satte igång brandlarmet i Genarps skola under valdagen. Då var vi tvungna att pausa röstningen och utrymma. Vi hade problem med försenade valsedlar de första dagarna. Men annars har det mesta flutit på fint.
Sena poströster sorteras under onsdagen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Röster till respektive val fördelas i urnorna på samma sätt som på valdagen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Efter att rösterna sorterats sprättas kuverten och det blir klart vilka partier som får de sista rösterna.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen